Suzuki, Mazda и Yamaha се признаха за виновни

10.08.2018

Suzuki, Mazda и Yamaha се признаха за виновни
Изпълнителният директор на Suzuki – Тошихиро Сузуки (в средата) и други висши ръководители на компанията се поклониха в знак на извинение и покаяние по японски.

Японските концерни Suzuki, Mazda и Yamaha признаха, че са фалшифицирали данни за горивната ефективност и емисиите отработени газове на автомобили, месец след като това направи Nissan.

[✕]

Установяването на новите нередности следва серия от скандали, сложили петно върху японската автомобилна индустрия. Нарушенията бяха разкрити след вътрешно разследване, поискано от властите на 23 производители на автомобили и мотоциклети. След тези разследвания излязоха наяве „неподходящи методи“ при контрола на превозните средства в три от тези компании.

Suzuki отчете 6401 засегнати превозни средства или близо половината от автомобилите, подложени на тестване между 2012 и 2018 година. Репутацията на автомобилния производител вече пострада преди 2 години, когато той призна, че е отчитал неправомерно резултатите на автомобилите си.

В случаите на Mazda и Yamaha фалшификациите са по-малки. Те водят до съответно 3,8% и 2,1% разминаване при тестването. Министерството на транспорта на Япония обещаха „да предприемем, ако е необходимо твърди мерки“ след преглед на предоставените от компаниите доклади. Повечето от останалите 20 компании не са отчели нередности, макар някои от тях все още не са предоставили резултатите от разследването.

В началото на юли Nissan, призна, че не е отчитал вярно данните за емисиите отработени газове и горивната ефективност при някои от автомобилите си. Няколко месеца преди това Nissan беше засегнат от друг скандал - компанията трябваше да изтегли близо 1 милион нови превозни средства, пуснати на пазара в Япония от 2014 година, след като бяха констатирани лоши практики при крайната им инспекция. Друг производител - Subaru, също беше замесен в подобен скандал.

<< Обратно към новините