Scania и Daimler се изтеглят от Иран

08.08.2018

Scania и Daimler се изтеглят от Иран

Шведски компании постепенно намаляват обема на производството и търговията в Иран заради американските санкции. Това заяви в интервю за шведската телеграфна агенция агенция министърката на търговията Ан Линде.

[✕]

Тя отбеляза, че блокиращият регламент на Европейския съюз е сигнал за това колко сериозно гледа Евросъюзът на санкциите и че поема отговорност. „Но извън това всяка компания решава за себе си, няма никаква принуда за продължаване на бизнеса в Иран“, изтъкна министърката.

Най-засегната е шведската автомобилна промишленост, на която се пада половината от износа на Швеция и която попада в първата серия от санкции. Производителят на товарни автомобили и автобуси Scania, който осъществява в Иран около 5% от продажбите си, обяви в края на юли, че е отменил всичките си поръчки, които не могат да бъдат изпълнени до средата на август. Генералният директор на компанията Хенрик Хенриксон посочи, че „цялата дейност на фирмата в Иран е застрашена“.Иран винаги е бил един от най-важните пазари за износ на Швеция, най-вече за миннодобивния, телекомуникационния и транспортния сектор. В резултат на предишните санкции срещу Иран шведският износ значително намаля - от 6,7 до 1 милиард крони (от 670 до 100 милиона евро) годишно. През 2017 година той отново нарасна до 4,3 милиарда крони (430 милиона евро), което представлява 0,3% от общия обем на износа на Швеция.

Германският концерн Daimler също обяви, че спира до второ нареждане ограничените си дейности в Иран на фона на американските санкции, които влязоха в сила на 7 август. Отменени са и плановете на компанията за разширяване на бизнеса й в Иран, които включват производство и продажба на камиони Mercedes-Benz в партньорство с местни компании.

<< Обратно към новините