Магистралната отсечка Ябланица - Боаза е готова на 30%

07.08.2018

Магистралната отсечка Ябланица - Боаза е готова на 30%

Отсечката между Ябланица и п. в. Боаза от АМ Хемус е готова на 30%.

[✕]

Това стана при инспекцията, която направиха на строителния обект министър-председателя Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците, категоричен бе министърът.
Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Регионалният министър сравни инвестицията с тази за изграждането на АМ “Люлин”. При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената, обърна внимание той. В момента се преработват наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали, като те ще се удължат с поне 3 години.
От изказването на министъра стана ясно, че на 15 август ще бъде направена първа копка на участъка от магистрала „Хемус“ - от Белокопитово до Търговище, а до края на август ще бъде обявен търга за избор на строители за участъка от от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч на АМ Хемус. До края на годината пък ще стартира търг за останалите около 83 км до Велико Търново.
Премиерът Бойко Борисов пък обеща до края на 2024 г. цялата АМ Хемус да бъде готова. Той коментира, че вероятно в началото на октомври, с 8 месеца предсрочно, ще бъде открита отсечката до Сандански на АМ „Струма“.

<< Обратно към новините