Възобновяват се санкциите срещу Иран

07.08.2018

Възобновяват се санкциите срещу Иран

Тази седмица ще бъдат възстановени първа серия американски санкции срещу Иран, тъй като изтече 90-дневният преходен период, определен от Вашингтон през май след оттеглянето му от международното споразумение за иранската ядрена програма.

[✕]

Те ще засегнат купуването на долари от Техеран, търговията със злато и ценни метали, въглищата и промишлените компютърни програми. Втори преходен период от 180 дни ще изтече в началото на ноември и ще бъдат възстановени санкциите срещу вноса на ирански петрол. Сред най-засегнатите сектори за Европейския съюз са автомобилостроенето, петролната индустрия и промишлеността.

Автомобилостроене
Френските автомобилостроители Renault и PSA, които се радват на отличен прием в Иран, реагираха много различно на съобщението за възобновяване на американските санкции. PSA обяви в началото на юни, че подготвя прекратяване на дейностите си на основния си чуждестранен пазар по обем на продажбите, но посочи, че изтеглянето му ще се отрази с по-малко от 1% на оборота на групата. От своя страна Renault увери, че не иска да се отказва от дейностите си в ислямската република, дори да се наложи силно да ги намали. През юли компанията отчете спад на продажбите си в Иран с 10,3% през първата половина на годината до 61 354 автомобила.

Големите германски автомобилостроители също ще бъдат засегнати, най-вече Daimler, който подписа през 2016 година протоколи за споразумение с две ирански групи за производство и продажба на товарни автомобили Mercedes-Benz. Volkswagen обяви през 2017 година, че ще възобнови продажбите си в Иран след 17-годишно прекъсване. Компанията обаче развива мащабна дейност в САЩ и най-вероятно ще бъде принудена да се откаже от иранския пазар.Петролна промишленост
След споразумението от 2015 година френската петролна и газова компания Total се обедини с китайската CNPC за инвестиции от 5 милиарда долара в разработката на иранското газово находище Южен Парс. След като Total не успя да издейства от САЩ да бъде изключена от действието на санкциите, тя най-вероятно ще се откаже от ангажимента. Групата обаче не е инвестирала повече от 100 милиона долара в операцията, благодарение на което ще ограничи загубите си. Иран предупреди, че Total ще бъде заменен от китайската държавна компания CNPC.

Италианският газов гигант ENI, чийто договор за закупуване на 2 милиона барела петрол всеки месец изтича в края на 2018 година, предпочете да остане предпазлив и не развали договора си с Иран.

Промишленост
Германската компания Siemens се върна отново в Иран през март 2016 година след антиядреното споразумение, в съдружие с иранската Mapna за производство на газови турбини и генератори за електроцентрали. През януари промишленият гигант подписа договор за 12 компресора за два завода за преработка на природен газ. Негов говорител увери, че групата иска да спазва стриктно регламентите за износа, включително американските санкции, но не обяви оттеглянето си от Иран.

Френската газова компания Air Liquide реши да спре всякаква търговска дейност в страната. В Иран има и британски компании, подписали договори в сферата на инфраструктурите, слънчевата енергетика, инженерната дейност и здравеопазването.

<< Обратно към новините