Iveco отличен избор както за газ, така и за дизел

06.08.2018

Iveco отличен избор както за газ, така и за дизел

Най-новите пътни тестове, проведени от големи европейски издания, потвърждават, че Iveco има два TCO2 шампиона – Stralis XP и NP – заради тяхната отлична горивна ефективност, която спестява значителни разходи за гориво и води до намалени емисии на въглероден диоксид.

[✕]

Iveco доказва на практика, че технологията за задвижване с втечнен природен газ (LNG) е жизнеспособно и финансово изгодно решение за постигане на устойчив транспорт на дълги разстояния. Над 3000 камиона Stralis NP работят в автопарковете на повече от 400 транспортни оператори по основните европейски транспортни маршрути. Това е осезаема демонстрация, че автомобилът не само е екологично устойчив, но също така осигурява производителността и общите разходи за притежание (TCO), които транспортните компании изискват за своя бизнес. Това нарастващо доверие се вижда и в търговския успех на модела Stralis NP 460, за който Iveco вече е получил повече от 1000 поръчки в 12 европейски държави само 8 месеца след представянето на пазара.

„Все още ли се колебаете между газ и дизел? Най-добрият избор е Iveco. Знаехме, че най-новият ни Stralis 480 XP е много добър и вече е сред най-добрите играчи на пазара по отношение на горивната ефективност, но нашият Stralis NP 460 постигна забележителни резултати в последните тестове, проведени от водещи европейски издания в реални условия на шофиране. Той повежда класацията със значителна преднина пред всички традиционни дизелови камиони. Тестовете потвърдиха пестенето на разходи в сравнение с дизеловия еквивалент без компромис по отношение на производителността, както и комфорта, дължащ се на тихата работа и по-ниските вибрации. За една година Stralis NP 460, навъртявайки до 150 000 км, може да спести над 10 000 евро общи разходи за притежание (TCO) на собственика в сравнение с еквивалентния камион, работещ с дизелово гориво и AdBlue“, заяви Пиер Лают, президент на марката Iveco.Последните тестове, проведени от европейски специализирани издания, резултатите от които бяха публикувани в италианското издание Vado e Torno, потвърдиха, че дизеловият Stralis XP е лидер в горивната ефективност в своя клас и че когато става дума за технология за задвижване с природен газ, Stralis NP е абсолютният победител.

Stralis NP 460 във версията с едно гориво и с два резервоара за втечнен природен газ (LNG) предлага горивна автономност до 1600 км и осигурява същата производителност като на еквивалентен дизелов камион с предимството на изключително ниския разход на гориво - използва до 15% по-малко гориво, което, прибавено към по-ниската цена на природния газ в сравнение с дизеловото гориво, води до значителни икономии. Фактът, че тази технология не изисква AdBlue, за разлика от дизеловия й еквивалент, допълнително намалява разходите. Тези фактори, заедно с дългите интервали на обслужване от 90 000 км, осигуряват 9% по-ниски общи разходи за притежание (TCO) в сравнение с дизелов камион.

Двигателят на Iveco Cursor 13 NP е защитен с два патента: първият е технологията на FPT Industrial за контрол на детонацията, която спомага за повишаване на производителността, позволява широка съвместимост с различни горива и предпазва двигателя и 3-пътния катализатор от детонации. Вторият патент е за системата на FPT Industrial за реактивен контрол на въздушния дебит – нова логика за контрол на стехиометричното съотношение, която се прилага при превключване на предавките. Това осигурява непрекъснато подаване на въртящ момент при превключване на скоростите в режим AMT, което позволява максимална производителност и най-бързата смяна на предавките.

Stralis NP 460 е първият камион на природен газ с автоматична трансмисия от последно поколение – новата 12-степенна автоматична скоростна кутия Hi-TroniX. Тя разполага с най-модерната технология в своята категория, с 99,7% ефективност, изключителна надеждност, най-доброто в класа съотношение между най-високото и най-ниското предавателно число 16,7 и съотношение въртящ момент/тегло. Тази нова трансмисия съкращава времето за смяна на предавките с 10% спрямо предходния модел и предлага допълнителни функции, като например режим люлеене, четири задни предавки и нови варианти за силоотводни валове. Hi-TroniX е оборудван със стандартен вграден хидравличен ретардер и функция за асистирано потегляне по наклон за повече безопасност за водача и товара. При Stralis NP системата Hi-Cruise, наборът от GPS-базирани функции за шофиране с предвиждане, като например смяна на предавките с предвиждане и движение по инерция с предвиждане, и системата EcoSwitch, която адаптира автоматично мощността и въртящия момент на двигателя към товара на камиона, са част от стандартното оборудване. Заедно те осигуряват изключителна икономия на гориво, особено при шофиране по хълмисти маршрути и при частично натоварен камион.

Технологията Natural Power на Iveco, заедно с бързо развиващата се мрежа за продажби на природен газ, прави Stralis NP реално и достъпно решение за транспортните оператори за постигане на екологично устойчив автопарк без компромиси с производителността и ефективността – с ползи за рентабилността на тяхната дейност и нови бизнес възможности с нарастването на търсенето на устойчив транспорт.

Транспортните оператори, които искат да ориентират автопарковете си към природен газ, могат да разчитат на бързо разрастващата се мрежа за продажби на LNG, подкрепена от инициативи на Европейската комисия, като например проект „Сини коридори“, и правителствени стимули, въведени в цяла Европа, за насърчаване на широкото използване на природен газ и биометан в транспорта. Днес мрежата покрива основните европейски товарни маршрути с над 150 газстанции и се очаква да се разрасне до 300 станции до края на 2018 г. Това развитие се съпътства от увеличаване на капацитета за производство и транспортиране на LNG, за да се отговори на нарастващото търсене.

С по-нататъшното развитие на мрежата за продажби на природен газ повече транспортни оператори ще се присъединят към редиците на мнозина, които вече преминаха към природен газ със Stralis NP – водещи компании като пионерът Perrenot, а в последно време – Vega Trans, Fercam, Primafrio и DHL Freight.

<< Обратно към новините