borsa.kamioni.bg - обяви само за автомобили за работа. Вижте ги!  Публикувайте вашата сега!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Tesla ще строи завод в Шанхай

11.07.2018

Tesla ще строи завод в Шанхай

Американският производител на електромобили Tesla потвърди, че ще построи първия си завод извън САЩ в Шанхай.

[✕]

Компанията ще бъде първият автомобилостроител в Китай, който ще е изцяло чуждестранна собственост. От Tesla допълниха, че строителството ще започне в близко бъдеще, веднага щом бъдат получени необходимите разрешителни. Производството ще започне 2 или 3 години след това и при пълния си капацитет ще достигне 500 000 автомобила годишно.

Въпреки че не бяха обявени финансовите детайли по сделката, в изявление шанхайските власти посочват, че това ще бъде най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на китайския мегаполис. Той вече е база на съвместни дружества между General Moros и Volkswagen, и китайски държавен автомобилостроител.

Споразумението беше подписано тържествено в присъствието на шефа на Tesla Илон Мъск, кмета на Шанхай Ин Юн и други представители на китайските власти.Китай е най-големият световен пазар за електромобили, но компаниите се въздържат да прехвърлят производството си там заради изискванията за споделяне на технологии с китайски партньори, които биха могли впоследствие да им станат конкуренти. Tesla продава автомобили в Китай от 2014 г., доставяни от завода й в Калифорния, което добавя мито от 15% към цената. Въпреки това Китай бързо стана вторият по значимост пазар за компанията след САЩ. Тя е сред фирмите, засегнати от допълнителните мита от 25%, които Пекин въведе като отговор на митата на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Китай сащо така е и най-големият пазар на товарни автомобили в света, далеч превъзхождащ всички останали континентални пазари. На този етап Мъск не е споменал намерение за производство на електрическите си камиони в Китай. Миналата есен Tesla представи два електрокамиона, които ще започнат да се предлагат на пазара в Северна Америка, а също и в Европа от 2019 година.

<< Обратно към новините