borsa.kamioni.bg - обяви само за автомобили за работа. Вижте ги!  Публикувайте вашата сега!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Бъдещето на транспорта според Европейската комисия

18.05.2018

Бъдещето на транспорта според Европейската комисия

Европейската комисия представи мерки за по-безопасни превози, по-малко замърсяващи превозни средства и по-напреднали технологични решения.

[✕]

Предложението включва мерки за безопасността на превозните средства и пътищата, първите стандарти за емисиите на въглероден диоксид за товарните автомобили, стратегически план за действие в областта на разработването и производството на акумулатори в Европа и насочена към бъдещето стратегия за свързано и автоматизирано движение.

Безопасно движение
Въпреки че от 2001 г. жертвите на пътно-транспортни произшествия са намалели наполовина, миналата година 25 300 души са изгубили живота си по пътищата на Европейския съюз, а още 135 000 са били тежко ранени. Комисията предлага новопроизведените превозни средства да бъдат снабдени с усъвършенствани средства за безопасност, например със системи за аварийно спиране и поддържане на движението в избраната пътна лента или системи за засичане на пешеходци или велосипедисти. Комисията подпомага държавите в Европейския съюз при установяването на опасните пътни участъци, по-добро и ефективно насочване на средствата за техния строеж. Така биха могли да бъдат спасени почти 10 500 човешки живота и да се избегнат близо 60 000 тежки наранявания до 2030 г. Това ще допринесе за дългосрочната цел на ЕС до 2050 г. броят на загиналите и тежко ранените в ЕС да бъде почти нула.

Чистота на движението
През 2025 г. средните емисии на въглероден диоксид от нови камиони ще трябва да бъдат с 15% по-ниски спрямо 2019 година. Като ориентировъчна цел за 2030 г. се предлага намаляване от най-малко 30% в сравнение с 2019 година. Тези цели са съгласувани с обещанията, поети от Европейския съюз в рамките на Парижкото споразумение, и ще позволят на дружествата за превоз да спестят значителни средства благодарение на намаленото потребление на гориво (25 000 евро за 5 години). Комисията осигурява възможности за проектиране на по-аеродинамични камиони и подобрява етикетирането на гуми.

Свързано и автоматизирано движение
Все повече автомобили и други превозни средства са снабдени със системи за подпомагане на водача, а навлизането на напълно автономни превозни средства е въпрос на време. Целта на предложената стратегия е Европа да се превърне в световен лидер в областта на системите за напълно автоматизирано и свързано движение. Тя е насочена към допълнително сътрудничество между участниците в пътното движение, което би могло да донесе огромни ползи за цялостната система на придвижване. Превозите ще станат по-сигурни, по-чисти, по-евтини и по-достъпни за възрастните и хората с намалена подвижност. Комисията предлага да се създаде изцяло цифрова среда за обмен на информация в товарните превози.

<< Обратно към новините