borsa.kamioni.bg - обяви само за автомобили за работа. Вижте ги!  Публикувайте вашата сега!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

231 нови автобуса от категория М3 са регистрирани в България през 2017 г.

11.01.2018

231 нови автобуса от категория М3 са регистрирани в България през 2017 г.

231 нови автобуса са били регистрирани в България през 2017 г. Данните са от официалната статистика на МВР и се отнасят само за моторните превозни средства от категория М3, в която влизат пътнически превозни средства с повече от 8+1 седящи места и допустима максимална маса над 5 т.

[✕]

Сравнението с 2016 г., когато новите регистрации М3 са били 338 на брой показват, че пазарът на автобуси в България е изпратил поредната си много, много слаба година, а спадът е с близо една трета - 31,66%. Вижда се, че пазарът е забуксувал много сериозно през последните 5 месеца на 2017 г., когато регистрираните превозни средства от категория М3 са само 49 на брой срещу 182 през първите 7 месеца на годината.

Трябва да се уточни, че в посочената бройка за категория М3 влизат не само големи автобуси с дължина от 12 м и повече, но и мидибусове с дължина между 6 и 8 м, които имат допустима максимална маса от 5 т нагоре. С оглед на марките, цитирани в статистиката и моделите, които те предлагат на българския пазар, обаче може да се предположи, че делът на мидибусовете в общия брой регистрации не е особено голям.Това, че през 2017 г. е имало някакви продажби на големи автобуси се дължи основно на доставката на 60 броя градски автобуси за София, както и на конкурсите за градски линии в Пловдив, заради които местните превозвачи обновиха парковете си. При новите туристическите автобуси обаче през 2017 г. е имало спорадични доставки, като броят на регистрираните за поредна година е само няколко десетки. За пореден път в статистиката автобусите Scania Touring присъстват като Higer. За пореден път лидер в доставките при категория М3 е Isuzu, а впечатление прави завръщането на турската марка BMC на българския пазар с доставените в София градски автобуси. През 2017 г. регистрациите на употребявани автобуси М3 отново са над 3 пъти повече от тези на нови. И отново там най-сериозно е присъствието на двете марки на Daimler Buses - Mercedes-Benz и Setra.При миниавтобусите от категория М2 (с над 8+1 седящи места и допустима максимална маса до 5 т) през 2017 г. са регистрирани 137 нови и 317 употребявани. И тук има спад, след като преди година статистиката е отчела 175 нови моторни превозни средства от категория М2.Статистиката на МВР показва и брой регистрирани нови автобуси през 2017 г. В нея би трябвало да присъстват всички нови превозни средства от категориите М2 и М3. Съпоставката обаче показва известно разминаване, което вероятно се дължи на технически неточности. А иначе общия брой на регистрираните нови автобуси в България, според тази статистика е 361.

<< Обратно към новините