borsa.kamioni.bg - обяви само за автомобили за работа. Вижте ги!  Публикувайте вашата сега!  Абонирайте се още сега за 2019 г.  Изберете и спечелете с комбиниран абонамент  + 

Трайно намалявало замърсяването в София

12.10.2017

Трайно намалявало замърсяването в София

Трайна тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София се наблюдава от 2011 г. насам. Изключение има само в една станция – тази на гара Яна.

[✕]

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда. Форумът е организиран от „Зелена София“ и Столична община, като в него участват експерти от Париж, Виена и Наймейхен.
Димов отбеляза, че ако през 2011 г. всички станции са превишавали с много стойностите на фини прахови частици, през миналата година има само две нищожни превишавания. Той посочи, че в момента се работи по две направления в МОСВ - разработване на критерии за горивата за битово отопление и за затягане на контрола върху ползването на катализатори в автомобилите.

Димов добави, че през идния месец предстоят големи обществени дискусии и по двете теми. Работи се и по преминаване към алтернативни видове транспорт, като електромобили, каза той. Министърът отбеляза, че до края на годината започва набирането на проектни предложения от общините за повишаването на качеството на въздуха, като ще бъдат отпуснати 111 млн. лв.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова посочи, че Столичната община започва работа по изготвянето на програмата за повишаване на качеството на въздуха за периода след 2020 г. Тя отбеляза, че три са основните посоки, в които се работи в момента - повишаване на привлекателността на обществения транспорт и намаляването на замърсяването от него, чрез закупуване на нови превозни средства; намаляване на вредните емисии от битовото отопление; увеличаване на зелените площи в столицата.

Фандъкова заяви, че част от мерките, които се предприемат, са непопулярни, защото засягат хората и навиците им. Тя даде за пример ограничаването на автомобилния трафик, увеличаването на велоалеите, и въвеждането на зоните за паркиране. За такива мерки, според кметицата, е необходима широка гражданска подкрепа. Фандъкова отбеляза, че увеличаването на синята и зелената зона за паркиране се прави много внимателно, а целта не е да се печели, а да се намали ползването на лични автомобили и да се насочат хората към обществения транспорт.

Джордж Кремлис от Генералната дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия посочи, че по отношение на чистотата на въздуха Столичната община е направила много. Той допълни, че е много важно изграждането на завода за управление на отпадъци, удължаването на линиите на метрото, както и увеличаване на размера на когенерационните мощности в Топлофикация. Според него в следващия програмен период е напълно възможно да се разшири покритието на топлофикационната мрежа в зоните и районите на София, които са населени с хора с по-ниски доходи.

<< Обратно към новините