Командировъчните на международните шофьори - по българските закони

18.03.2017

Командировъчните на международните шофьори - по българските закони

На международните водачи да се заплащат пари за командировка съгласно изискванията на българското законодателство. До такова решение стигнаха министърът на транспорта Христо Алексиев и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

[✕]

Смята се, че това решение ще запази конкурентоспособността на българските превозвачи на европейските пазари и ще съхрани един от основните сектори в българската икономика. Такава е позицията на министър Алексиев. На среща с него, през февруари, превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват.

От бранша поискаха българската държава да излезе със становище по този въпрос, като изразиха мнение, че въвеждането на подобни изисквания за международните водачи би довело до многократно завишаване на разходите на транспортните фирми, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава, през която преминава даден курс.

Министър Алексиев е благодарил на министър Донев за разбирането и бързата реакция за разрешаването на въпроса с командироването на международните водачи. Становището на Министерството на труда и социалната политика може да се види на сайта на ИА Автомобилна администрация.

<< Обратно към новините