Iveco Stralis X-Way – нова широка гама от камиони за строителство (плюс видео)

20.12.2017

Iveco Stralis X-Way – нова широка гама от камиони за строителство (плюс видео)

На изложението Solutrans, което се проведе в Лион, Франция, от 21 до 25 ноември се състоя официалната премиера на гама Iveco Stralis X-Way. Това е гама, предназначена за строителни задачи и логистика, както в градски условия, така и офроуд. Stralis X-Way e мостът между Trakker и най-леките модели за строителство, предлагани от Iveco.

[✕]Благодарение на модулния подход при изграждане на гамата, Stralis X-Way предлага доста голямо разнообразие от модели, така че да отговори на различните нужди при различните транспортни задачи. Гамата включва модели с 2, 3 и 4 моста, включително и конфигурация 8х4 с три задни моста. Предлагат се както влекачи, така и шаси-кабини. Като двигатели камионите X-Way могат да се конфигурират с всички по-големи агрегати на Iveco – Cursor 9, Cursor 11, който е нов за версиите 6x4 и 8x4, и Cursor 13. Предавателните механизми могат да се механичен, автоматичен Allison и автоматизиран ZF Traxon (или както се нарича при Iveco – Hi-Tronix) с 12 или 16 предавки. Всичко това, съчетано с многообразие от кабини, наистина предлага множество варианти. Така че клиентът може да намери точния камион съобразно нуждите си.Изборът на кабини за гамата X-WAY включва къса кабина с нисък покрив, спална кабина с нисък или среден покрив и комфортна спална кабина, осигуряваща удобствата, с които разполагат водачите на дълги разстояния с новия Stralis XP.


Три моделни гами
X-Way се предлага в три моделни гами в зависимост от това какви задачи ще изпълнява конкретния камион и доколко ще се движи по шосе или офроуд:

  • ON – камионите от тази моделна гама имат всичко необходимо основно за движение по шосе, оптимална видимост и достъп до кабината, включително и при многоосните версии;

  • ON+ - тук се комбинират възможностите за движение по пътища и магистрали с оптимална работа при по-леки офроуд условия. Това е междинен вариант, предназначен за потребители, които търсят най-благоприятната комбинация от шосейни и извъншосейни качества;

  • OFF – тази моделна гама предлага всички функции за повишена проходимост при трудни офроуд условия – по-голям просвет, по-голям ъгъл на заход, гъвкаво най-долно стъпало и т.н.

 


Суперлек бетоновоз
Един от специфичните модели в гамата X-Way, който задължително трябва да отбележа, е т.нар. Super Loader (SL). Това е бетоновоз на шаси 8х4, чието собствено тегло е сведено до минимум, което означава, че камионът ще има по-висок полезен товар. Собственото тегло на модела SL е 8845 кг и тази стойност е сертифицирана от UTAC (UTAC– United Test and Assembly Center е водещ независим доставчик на услуги, свързани с тестове в различни области). От гледна точка на строителната фирма Stralis X-Way SL означава 335 кг повече превозен бетон на всеки курс на Super Loader. Super Loader е оборудван с 9-литров двигател с мощност 400 к.с.
Доста ниското собствено тегло е резултат от множество конструктивни решения:
- преработено механично задно окачване
- оптимизирана архитектура на шасито с по-леки напречни греди
- по-лекия 9-литров двигател
- еднолистови ресори отпред и двулистови ресори отзад
- алуминиеви джанти и по-малки резервоари за въздухХидростатично задвижване Hi-Traction
По време на представянето за членовете на Международното жури Камион на годината имах възможност за кратък драйв тест на новите модели X-Way. Карахме от централата на Magirus в Улм до кариера в близост до Улм, тествахме за кратко камионите на кариера и се върнахме обратно. На кариерата ни направи много добро впечатление новото хидростатично задвижване Hi-Traction, което осигурява допълнително хидравлично задвижване на предните колела при нужда, подобрявайки стабилността на автомобила и безопасността на водача върху трудни терени. След включването на Hi-Traction камионът наистина потегли без никакво затруднение по стръмен и силно разкалян терен.

Снежина Баджева

<< Обратно към новините