Фердинанд Пиех напусна Volkswagen Group

26.04.2015

Фердинанд Пиех напусна Volkswagen Group
Мартин Винтеркорн (вляво) и Фердинанд Пиех

Председателят на борда на директорите на Volkswagen Group Фердинанд Пиех подаде оставка. Това съобщават от компанията. Решението за оставка влиза в сила незабавно. Съобщава се още, че борда на директорите напуска и съпругата на Пиех - Урсула, която бе член на управляващия орган...

[✕]

Председателят на борда на директорите на Volkswagen Group Фердинанд Пиех подаде оставка. Това съобщават от компанията. Решението за оставка влиза в сила незабавно. Съобщава се още, че борда на директорите напуска и съпругата на Пиех - Урсула, която бе член на управляващия орган.

Бертолд Хубер, който досега бе заместник на Фердинад Пиех временно ще бъде, и.д. председател на борда на директорите на немския гигант. Той ще ръководи заседанието на борда, насрочено за 4 май 2015 г. и годишното общо събрание, което ще бъде на 5 май 2015 г.

[✕]

Някои медии допускат, че причина за оставката на 78-годишния Фердинанд Пиех може да е конфликтът с изпълнителния директор на концерна Мартин Винтеркорн. Преди около две седмици в немски медии се появиха твърдения, че Пиех се опитва да отстрани Винтеркорн преди годишната среща на акционерите на Volkswagen, насрочена за 5 май.

Фердинанд Пиех, който е внук на основателя на диснастията Volkswagen, Фердинад Порше, зае длъжността си във Volkswagen AG през 2002 г. През 2007 г. става и председател на надзорния съвет и на MAN SE.

Надзорният съвет на Volkswagen AG е обсъдил ситуацията в концерна след оставката на Пиех и излезе с декларация, в която се казва, че на фона на случващото се през последните седмици, взаимното доверие, необходимо за успешно сътрудничество вече не съществува. По тази причина проф. д-р Фердинанд Пиех К. е подал оставка от всички заемани длъжности във Volkswagen Group. В допълнение Урсула Пиех също е подала оставка.

Под председателството на временно изпълняващия длъжността председател на борда на директорите Бертолд Хубер представителите на акционерите и служителите ще определят кандидат за нов председател на Надзорния съвет и борда на директорите.

<< Обратно към новините