Субсидиите за е-ванове в Европа набират скорост

25.09.2019

Субсидиите за е-ванове в Европа набират скорост

Електрическите ванове са все по-предпочитани на Стария континент. Особено в европейските страни, където борбата срещу замърсяването на въздуха е приоритет не само "на хартия". В тази връзка европейски журналисти от международното жури Ван на годината, обобщиха информацията за облекченията и преференциите, с които сте ползват е-вановете в техните страни.

Да започнем от Норвегия, където електрическите лекотоварни автомобили са освободени от мита и от ДДС. Отстъпката от крайната цена е съответно 15 000 крони (около 1500 евро) за двигателите под 80 к.с., 25 000 крони между 80 и 120 к.с. и 50 000 крони - над 120 к.с. Тези стимули се предлагат при различните дилъри, като има и 5000 крони бонус за всеки, които се съгласи да си инсталира зарядно устройство в дома или офиса. Единственият критерий е автомобилът да бъде закупен от регистрирана фирма.

В Ирландия има различни стимули за подпомагане използването на електрически превозни средства, включително ванове. Тук влизат безвъзмездната помощ до 3500 евро за покупка на електрически ван, освобождаване от данък за регистрация на превозни средства (VRT) до 5000 евро за електрически превозни средства с акумулаторни батерии, помощ до 600 евро за инсталиране на домашно зареждащо устройство за нови и втора употреба електромобили.

Има капиталови помощи за предприятията, използващи електрически превозни средства и зарядни устройства, ниска ставка на годишен данък (120 евро годишно) за електрически превозни средства с акумулатор, както и отстъпка в тол таксите от 50% за електрическите превозни средства с акумулаторни батерии (до 500 евро годишно).

В Холандия можете да получите максимална отстъпка до 36% от цената на е-ван, а от службите за пътна инфраструктура отстъпката от такси до 75 %. Провинциите и градовете могат да имат собствени стимули. Амстердам дава отстъпка от 5000 евро на компаниите, ползващи електрически ванове, а двойно получават тези, работещи в центъра на града. В провинция Гелдерланд има стимул от 4000 евро, за компании с максимум седем вана. Условието е да поискате субсидия в рамките на 3 месеца от регистрацията на автомобила и да управлявате превозното средство поне пет години.

В Австрия размерът на субсидиите зависи не само от държавата, но и от дилърите. Част от промоционалната сума трябва да бъде поискана директно при закупуването на автомобила. Освен това компаниите, общините и сдруженията също могат да се възползват от субсидии за превозвачи от различни класове. За лекотоварните търговски превозни средства до 2,5 т отстъпката е до 5000 евро, над 2,5 т е до 10 000 евро, за електрически минибуси е до 20 000 евро, колкото е и за е-камиони между 3,5 и 12 тона.

Повече по темата четете в следващия брой на сп. КАМИОНИ.

<< Обратно към новините