210 нови автобуса са регистрирани в България през 2019 г.

14.08.2019

210 нови автобуса са регистрирани в България през 2019 г.

210 нови автобуса от категория М3 са регистрирани на нашия пазар за първите 7 месеца на 2019 г. Данните са от официалната статистика на Министерството на вътрешните работи.

Категория М3 обхваща пътнически превозни средства с повече от 8+1 седящи места и допустима максимална маса над 5 т. Така на практика в тази бройка влизат освен класическите големи градски, междуградски и туристически автобуси с дължина над 10 м, така и мидибуси под тази граница с допустима максимална маса над 5 т, някои от които са изградени на базата на големите ванове, предлагани от различни автомобилни марки. Според марките, цитирани в статистиката, и моделите, които те предлагат, на българския пазар може да се предположи, че делът на мидибусите в общия брой регистрациите при М3 не е особено голям.

Пазарът на автобуси в България продължава да е сравнително слаб и да зависи основно от обществените поръчки за градския транспорт в страната, и предимно в София. Все пак през 2018 г. в регистрациите на нови автобуси М3 в аналогичната категория за същия период са били 177 на брой. Това значи, че за седеммесечието на 2019 г. доставките в този сегмент в България са нараснали с 12,9 %. Но така или иначе тенденцията се запазва въпреки нуждата от обновяване на парка от междуградски и туристически автобуси. Запазва се и тенденцията новорегистрираните употребявани превозни средства от същата категория да продължават да бъдат близо два пъти и половина повече от новите, а доминиращите там марки по традиция са Mercedes-Benz и Setra. В категория нови М3 най-много са регистрираните превозни средства от MAN - 60 броя.*категория М3 - моторни превозни средства за превоз на пътници с повече от 8+1 места за сядане, с технически допустима максимална маса над 5 т.
*категория М2 - моторни превозни средства за превоз на пътници с повече от 8+1 места за сядане, с технически допустима максимална маса не повече от 5 т.

В официалната статистика на МВР фигурира и статистика за регистрации на превозни средства през 2019 г. по вид и екологична категория. В графата автобуси е логично да се предположи, че са събрани категориите М2 и М3. Това също дава представа за състоянието на пазара.

<< Обратно към новините