Пазарът на ремаркета се активизира

09.11.2016

Пазарът на ремаркета се активизира

През октомври в България са регистрирани 285 нови ремаркета и полуремаркета.

Напълно очаквано октомври се оказа по-силен за пазара на нови ремаркета и полуремаркета у нас в сравнение с месеците преди него. Близо 300 са новорегистрираните за десетия месец на годината тежки ремаркета – категория О4 – прикачна техника с технически допустима максимална маса над 10 тона. За сравнение през септември новите регистрации бяха 129 в най-тежката категория.

Според подадените от Министерството на вътрешните работи официални данни, които са публично достъпни и могат да се видят от ТУК, първата позиция се заема от Schmitz Cargobull – 177 нови ремаркета и полуремаркета. В общото подреждане за годината след първите десет месеца, европейският лидер е на първо място със 748 нови ремаркета и полуремаркета.

Втората позиция в България е за Krone, които според информацията на МВР, за първите 10 месеца са регистрирали общо 204 ремаркета в страната. Мястото е доста оспорвано, като на третата позиция вече е Kögel със 198 броя, а Wielton са на четвърто място със 188.

На самотното пето място е за австрийската компания Schwarzmüller с 82 ремаркета, докато шестата позиция е силно оспорвана от LeciTrailer, O.ME.P.S., Kässbohrer, Acerbi и Pezzaioli.

През октомври правят впечатление и първите за годината новорегистрирани у нас италиански автовози Rolfo – общо 8 броя, както и четири нови специализирани ремаркета Grapar.

Както и в предишните месеци, от данните на МВР прави впечатление липсата на каквато и да е конкретна информация за типовете ремаркета, полуремаркета и специализирана техника, която попада в категорията О4. В така изнесената информация липсват каквито и да е данни за надстройките при самосвалите, бордовите камионите или цистерните. Да не говорим пък за странно високата бройка на ремаркетата в категория "други марки".

Според проучване на сп. КАМИОНИ, броят на реализираните на българския пазар ремаркета като обем реално е доста по-различен - производителите в челото имат доста повече продажби у нас на своите продукти отколкото публикуваните от МВР, докато същото не може да се каже за марките с единични нови регистрации. Надяваме се, че в бъдеще МВР ще прецизира данните си и те ще станат както по-прегледни, така и по лесни за употреба от по-широк кръг от хора. Дано обаче това не стане след незнайно колко годишно чакане, колкото отне информацията за новорегистрираните автомобили у нас да стане отново достъпна.

Нови регистрации на ремаркета и полуремаркета над 10 тона за периода 1 януари – 31 октомври 2016 г.:
Schmitz Cargobull - 748
Krone - 204
Kögel - 198
Wielton - 188
Schwarzmüller - 82
LeciTrailer - 17
O.ME.P.S. - 15
Kässbohrer - 14
Acerbi - 11
Pezzaioli - 10
Rolfo - 8
Stas - 7
LAG - 7
D-Tec - 6
Berger - 6
Lohr - 6
OMT - 6
Българско машиностроене Добрич (БДМ) - 5
Mega - 5
Omar - 5
Öz Ceylan Treyler - 5
CIMC Trailers - 4
Grapar - 4
Eurotank - 4
Knapen - 3
Benalu - 3
Zasław - 3
Feldbinder - 2
Fliegl - 1
Humbaur - 1
Chereau - 1
Broshuis - 1
Menci - 1
Други марки - 30
Общо - 1606

<< Обратно към новините