Осмо поколение турбокомпресори с променлива геометрия от Cummins Turbo Technologies

08.09.2022

Осмо поколение турбокомпресори с променлива геометрия от Cummins Turbo Technologies

Cummins Turbo Technologies (СТТ) напредва с въвеждането на осмото поколение на турбокомпресорите Holset от серия 400 с променлива геометрия (HE400VGT).


 

Тъй като емисионните стандарти стават все по-стриктни, СТТ се стреми да помогне на производителите на двигатели да намалят емисиите на вредни вещества и да постигнат икономии на гориво чрез нови иновативни технологии за управление на въздушните потоци в дизеловите агрегати. 

През 2021 г. СТТ лансира седмото поколение на турбокомпресорите с променлива геометрия от серия 400, за да улесни производителите на двигатели в постигането на бъдещите емисионни стандарти и за да предложи най-добрата горивна икономичност в този клас. Но тъй като в Cummins иновациите никога не спират, СТТ подготвя въвеждането на осмото поколение HE400VGT. Те са специално разработени за осигуряване на върхова работоспособност, надеждност и издръжливост на двигатели с работни обеми 10 - 15 л за тежкотоварни камиони.

Новото поколение турбокомпресори предлага съществени подобрения - например с 5% по-висока ефективност в сравнение със своите предшественици, което позволява да се използват двигатели с по-малки обеми. Освен това серията HE400VGT предлага по-кратък преход на ефективно задействане (т.нар турбо дупка/турбо лаг) и подобрена странична защита на компресора срещу течове на масло.

Сред новостите при серия HE400VGT трябва да се отбележат новата лагерна система и почти нулевите хлабини, въведени с цел по-висока работоспособност и по-кратък преход на ефективно задействане. Тази подобрения са постигнати чрез намаляване на хлабините в компресорната секция, намалено радиално движение в секцията на турбината, по-добра финална обработка на повърхнините и др.

Новите турбокомпресори разчитат на електрически смарт актуатор и сензор за скорост с най-нов набор от чипове (чипсет) с цел повишаване на работоспособността и издръжливостта. Стратегията на СТТ с два варианта за осигуряване на компоненти спомага за елиминиране на непредвидимите дефицити на електронни елементи, които в последно време затрудняват индустрията.

Реалното въвеждане на новите турбокомпресори HE400VGT ще започне през 2024 г.

Тъй като емисионните стандарти стават все по-стриктни, СТТ се стреми да помогне на производителите на двигатели да намалят емисиите на вредни вещества и да постигнат икономии на гориво чрез нови иновативни технологии за управление на въздушните потоци в дизеловите агрегати. У нас дилър и сервиз на двигателите Cummins e ИПО ООД, а оторизиран дистрибутор на турбокомпресорите е СФК-Трак ООД.

<< Обратно към новините