Mercedes-Benz с първа копка на завод за литий

28.03.2023

Mercedes-Benz с първа копка на завод за литий

С участието си в церемонията по първата копка на немско-канадския стартъп Rock Tech Lithium Inc. за завод за литий в Губен, Бранденбург, Mercedes-Benz прави следващата стъпка към локализация и по-голяма вертикална интеграция в задвижващите технологии за целите си за електрификация.Партньорството с Rock Tech ще позволи на базирания в Щутгарт производител на автомобили да снабдява партньорите си с батерии с висококачествен литиев хидроксид, за да увеличи производството си на изцяло електрически превозни средства.

Новият завод за конвертори представлява допълнителен крайъгълен камък в стратегическото партньорство между Mercedes-Benz и немско-канадския стартъп. Двете компании подписаха споразумение миналата година за доставка на батерии за Mercedes-Benz с висококачествен литиев хидроксид, рафиниран в новия завод Rock Tech, покриващ количество, достатъчно за около 150 000 напълно електрически автомобили.

„За Mercedes-Benz преминаването към електрическа мобилност означава и промяна в нашите вериги за доставки. Три цели са централни за нас: устойчивост, сигурност на суровините и локализиране на доставките. Следователно днешната първа копка в Губен е още един крайъгълен камък за Mercedes-Benz към устойчивото производство на най-съвременни батерии. Що се отнася до нашите доставки на литий тук в Европа, Rock Tech ще играе ключова роля за Mercedes-Benz за в бъдеще.“, каза Маркус Шефер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz Group AG и главен технологичен директор, развитие и доставки.

Стратегическото партньорство между Mercedes-Benz и Rock Tech беше обявено на германско-канадската среща на върха в края на август 2022 г. в Торонто след подписването на меморандум за разбирателство между Mercedes-Benz AG и Канада. То проправя пътя за по-задълбочено сътрудничество във всички етапи на автомобилната верига на стойност, като се фокусира върху развитието на природните ресурси.

Съгласно споразумението за доставка, двете компании ще си сътрудничат за създаване на пътна карта за постигане на въглеродно-неутрално производство на литиев хидроксид до края на 2030 г. Освен това, литиевият хидроксид, доставен от Rock Tech, трябва да се доставя от минни обекти, контролирани от Initiative for Responsible Mining Assurance ("IRMA").

С това споразумение Mercedes-Benz печели нови позиции в областта на доставките и със своята ясна стратегия за локализация задълбочава вертикалната интеграция на задвижващите технологии в Германия и Европа.

Заводите за батерии на Mercedes-Benz в Унтертюркхайм, (Германия), Каменц и Явор (Полша) и обектите в Зинделфинген и Кьоледа ще играят ключова роля в нарастването на електрическите автомобили на компанията.

Батерийните клетки ще бъдат доставени от европейските фабрики на Automotive Cells Company (ACC). Mercedes-Benz AG има равен дял в ACC заедно със Stellantis и Total Energies с цел изграждане на европейски конгломерат за батерии с глобални амбиции. Батерийните клетки ще се произвеждат на три места в Европа: Доврайн, Кайзерслаутерн и Термоли.

В сърцето на завода си в Унтертюркхайм Mercedes-Benz изгражда eCampus като център на компетентност за изследване и развитие на нови поколения батерии и батерийни клетки. Заводите в Унтертюркхайм и Себеш (Румъния) ще произвеждат електрически задвижващи агрегати за нови модели на платформа MMA и MB.EA от 2024 г.

Заводът на Mercedes-Benz в Берлин ще произвежда високоефективни електрически двигатели за бъдещата платформа AMG.EA от средата на това десетилетие.

<< Обратно към новините