Iveco e-Daily тръгна от Торино

21.10.2022

Iveco e-Daily тръгна от Торино

След бляскавата премиера на Iveco e-Daily на IAA Transportation в Хановер, електрическият ван с батерии направи първите си километри по пътищата край Торино, където е разположена базата на компанията. В качествата му успяха да се убедят представителите на журито International Van of the Year.

Функционалност, здравина, модулност, оперативност, универсалност и свързаност. Това са шестте постулата, около които е изградено новото e-Daily.

С eDaily Iveco набляга на функционалността при изпълнението на разнообразни работни задачи. Електрическото превозно средство ще бъде пуснато на пазара във версии като панелен ван, шаси кабина, екипажна кабина, фургон и миниван. Само версията на панелен ван се предлага в пет различни дължини и три височини. Iveco предлага и избор между единични или двойни гуми. Първиите са за варианти на превозни средства от 3,5, 3,8 и 4,25 тона, а вторите - за 4,25, 5,2, 6 и 7,2 тона максимална допустима маса на превозното средство.

Опциите за батерии също са вариативни, като в един автомобил могат да се инсталират от един до три пакета батерии. Всеки пакет е с капацитет от 37 кВтч, което води до максимален капацитет на батерията от 111 кВтч. Съвместно с блоковете за съхранение на енергия захранването на двигателя с пикова мощност от 140 кВт (100 кВт с една инсталирана батерия) и 400 Нм пиков въртящ момент (300 Нм с една батерия). Съответно и пробегът на e-Daily варира в зависимост от теглото на автомобила и капацитета на батериите, и е от 110 до 350 километра, а максималната скорост е ограничена до 120 км/ч.

Батерията се зарежда с 11 кВт AC като стандарт, но и 22 кВт AC се предлага и като опция. eDaily може да се зарежда и бързо като опция: максималната DC мощност на зареждане е 80 кВт за вариантите с два и три пакета батерии и 40 кВт за варианта с един пакет батерии. Що се отнася до времето за зареждане, AC зареждането с 11 кВт ще отнема девет часа за пакет с три батерии и се намалява до пет часа при използването на 22 кВт зарядно. При зареждане с постоянен ток три батерии се пълнят на 80 процента за по-малко от 90 минути (с една или две батерии за 60 минути).

Iveco дава гаранция за батериите осем години с „ограничения за дълъг пробег и гарантирана смяна на батерията, ако капацитетът на батерията спадне до 80% или по-малко поради нормално износване“.

Е-Daily може да поеме полезен товар до 4,6 тона, има капацитет за теглене до 3,5 тона, а товарният му обем е до 20,3 куб. метра. Във версията панелен ван автомобилът е дълъг между 5,2 и 7,7 метра и предлага вътрешна височина между 1,55 и 2,1 метра. Междуосието варира между 3 и 4,1 метра. За шасито се предлагат общо шест междуосия между 3 и 4,75 метра, които могат да се комбинират с няколко дължини на платформата. Теглото варира и в двата случая между 3,5 и 7,2 тона.

Адаптивното шаси с въздушно окачване на задната ос, щепсел за зареждане отпред, ePTO до 15 кВт и Hi-Power за краткосрочно увеличаване на мощността са включени във всички версии.

Iveco изгражда сервизна екосистема около своя електрически ван, за да помогне на клиентите си да привикнат с е-мобилноста. Предлаганите услуги включват приложения за планиране на маршрути, наблюдение и планиране на такси и лизинги.

Повече по темата четете в следващия брой на сп. КАМИОНИ

<< Обратно към новините