Renault Group откри и Factory VO

06.12.2021

Renault Group откри и Factory VO

Renault Group представя конкретния напредък на стартиралия преди година проект Refactory за превръщане на завода във Флан в първата европейска фабрика, посветена на кръговата икономика в мобилността.

По този повод компанията открива първата си фабрика за употребявани автомобили (Factory VO) за рециклиране на автомобили в промишлен мащаб. Тази трансформация е част от глобалния стратегически план на Групата, фокусиран върху създаването на стойност и устойчивото развитие.

Жан-Доминик Сенар, председател на Борда на директорите на Renault, заяви: „Много съм горд с работата на нашите екипи за създаването на най-голямата европейска фабрика, посветена на кръговата икономика в мобилността, за рекордно кратко време. С Refactory ние демонстрираме, че във Франция е възможна положителна трансформация на индустрията. Това е пример за динамичния подход на Групата към екологичния преход, трансформацията на уменията и изобретяването на нови форми на мобилност”.

„Ние спазваме обещанието си: една година след стартирането си Refactory въплъщава иновативен и амбициозен проект за завода във Флан, нов източник на икономическа, социална и екологична стойност. Refactory е емблематичен за плана Renaulution, който ангажира Групата към дълбока, бърза и устойчива трансформация, водена от създаването на стойност. В основата на този проект нашата първа фабрика за употребявани автомобили демонстрира способността ни да индустриализираме бизнеса си, свързан с кръговата икономика. Тази фабрика за употребявани автомобили ни позиционира на най-високо ниво на нарастващия пазар на употребявани автомобили, с уникален индустриален инструмент, способен да рециклира до 45 000 автомобила годишно“, добави Лука де Мео, главен изпълнителен директор Renault Group.

Refactory във Флан: постижения и бъдещи планове

Refactory се основава на цяла екосистема, структурирана около 4 стълба:

• RE-TROFIT: това подразделение обединява дейностите по модернизиране и рециклиране на употребявани автомобили. Оперативен от септември 2020 г., Factory VO вече е ремонтирал над 1500 автомобила. През следващите две години се предвижда увеличаване на капацитета и въвеждане на нови дейности като тежък каросерионен ремонт. Проект за трансформация на лекотоварни автомобили в електрически също ще бъде проучен до 2023 г.

• RE-ENERGY: това подразделение допринася за разработването на приложения за втори живот на батерии и нови енергии. С нарастването на електрическата мобилност Gaia, дъщерното дружество на Групата, специализирано в ремонта на батерии, се готви да промени мащаба си: ще бъдат извършени 2 000 ремонта на батерии до края на 2021 г. и повече от 20 000 ремонта годишно до 2030 г. В координация с Mobilize през 2021 г. заводът във Флан реализира проект за стационарно съхранение на енергия с капацитет от 15 MWh.

Разработването на мобилни или стационарни системи за съхранение на енергия за многократно използване (строителни площадки, съхранение на слънчева енергия, на борда на кораби) ще представлява капацитет от 30 MWh през годините 2021 и 2022. В рамките на Hyvia, съвместното предприятие, посветено на водородната мобилност, от 2022 г. заводът във Флан ще включва също и дейностите по сглобяване на горивни клетки, станции за зареждане и доставка на водород.

• RE-CYCLE: това подразделение обединява рециклирането и повторното използване на части и материали. Постепенното пристигане между 2021 и 2022 г. на екипи от завода Шоази-льо-Роа, експерти в преработката на механични части, ще увеличи максимално повторното използване на употребявани и резервни части в рамките на Factory VO и Групата. Предвижда се и разширяване на стратегическата дейност по ремонт на електронни карти (мехатроника) като част от този трансфер на дейност.

• RE-START: това подразделение включва проекта на центъра за иновации и обучение. Състои се от три дивизии: иновационен център, посветен на industry 4.0 с цел разработване на прототипи, 3D печат и преоборудване на роботи, дейност по създаване на прототипи на лекотоварни автомобили и кампус за курсове за професионално обучение за служителите на Флан. От началото на 2022 г. този център ще включва инкубатор, посветен на изследванията и иновациите в кръговата икономика, както и нови курсове за академично обучение, с подкрепата на региона.

До края на 2021 г. 700 служители на Флан ще се присъединят към дейностите на Refactory. До 2030 г. в обекта ще бъдат ангажирани повече от 3000 души.

Factory VO: скорост, разходи и качество от най-високо ниво

За да запази максимално стойността на продукта и да отговори на ръста на пазара на употребявани автомобили, фабриката за употребявани автомобили във Флан се основава на уникален модел, проектиран да предложи най-доброто ниво на обслужване на пазара по отношение на време за изпълнение, цена и качество. Factory VO е 100% дигитализиран, което гарантира проследимост и наблюдение в реално време на етапите на ремонт. Проектиран да ремонтира всички видове автомобили от всички марки, заводът разчита на 4 основни актива:

РАЗМЕР:
Разположен на площ от 11 000 м2, Factory VO във Флан е най-големият обект за ремонт в Европа. Организиран в три екипа, заводът може да ремонтира 180 употребявани автомобила на ден, тоест 45 000 автомобила годишно до 2023 г., с потенциал да удвои този брой в средносрочен план.

РАЗХОДИ:
Обектът извлича своята конкурентоспособност от висока производителност, постигната чрез организация в линии и оптимизирани нови системи за производство на автомобили. Factory VO се възползва от скоростни връзки на доставка на части и материали от дъщерни дружества на Групата като Gaia, Indra и Шоази, за да ограничи подмяната на части, доколкото е възможно, в полза на ремонта. Обединяването на логистичните потоци с тези за нови автомобили също прави възможно намаляването на разходите и въздействието върху околната среда.

ВРЕМЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Оборудвана с 4 производствени линии, дейността на Factory VO е организирана в една посока. Извършван от SGS Automotive Services, техническият контрол е интегриран на линията с цел повишаване на ефективността и намаляване на закъсненията. Фабриката е оборудвана с автоматизирано фото и видео студио (до 10 заснети автомобила на час). Този скенер с висока разделителна способност дава достъп до 360-градусова виртуална инспекция (интериор, екстериор, долна част и гуми). Проектиран от специалиста Twinner, този инструмент позволява на автомобила да бъде незабавно пуснат обратно на пазара, без да се чака да се върне в представителството. Средно Factory VO ремонтира един автомобил за 8 вместо за 21 дни.

КАЧЕСТВО:
Ремонтираните автомобили се възползват от същите стандарти за качество, приложени при производството на нови автомобили. В процеса са интегрирани независима система за контрол на качеството и система за квалификация на батериите за електромобили. До 2022 г. 200 служители ще се присъединят към Factory VO. Тези вътрешни назначения в завода във Флан са придружени от сертифицирана програма за обучение, състояща се от основна учебна програма (след-продажбена стратегия, устойчивост на материалите, рециклиране) и специфични за Factory VO обучителни курсове (електромеханика, интелигентен ремонт).

Проектът Refactory е в основата на стратегията за устойчиво развитие на Групата. Това е глобален индустриален проект, който е предназначен да бъде разгърнат по-широко, както наскоро беше случаят в завода в Севиля, Испания. Тези дейности допринасят в собствен мащаб за траекторията на декарбонизация за постигане на въглероден неутралитет в Европа до 2040 г.

<< Обратно към новините