Volvo и Uber представиха автономния XC90

13.06.2019

Volvo и Uber представиха автономния XC90

Volvo Cars и Uber представиха съвместно разработен автомобил с автономно управление.

Volvo XC90 е първият автомобил, който чрез системата за автономно управление на Uber, може да се управлява без участието на човек. Базовият модел е оборудван с ключови системи за безопасност. Други важни негови характеристики са резервните системи за управление и спиране, както и резервното захранване на батерията. Тяхната задача е да се задействат, в случай че основните системи спрат да работят. В допълнение, Volvo XC90 разполага с редица вградени сензори за безопасно шофиране в градска среда, предназначени за автономната система на Uber.

„Вярваме, че автономните технологии ни позволяват да подобрим безопасността, която е основна мисия на нашата компания. До средата на следващото десетилетие очакваме една трета от всички автомобили, които продаваме, да бъдат напълно автономни. Нашето споразумение с Uber подчертава амбицията ни да бъдем доставчик на автомобили за водещите световни компании“, каза Хакан Самуелсон, президент и изпълнителен директор на Volvo Cars.

„Работата в тясно сътрудничество с компании като Volvo е ключов компонент за ефективното изграждане на безопасен и мащабен автопарк с автономни автомобили. Volvo отдавна е известна с ангажимента си към безопасността. XC90 е автомобилът, който ни обедини. В съчетание с нашата технология за автономно управление, той ще бъде ключов модел в автономния пакет от продукти на Uber“, споделя Ерик Мейхофер, главен изпълнителен директор на Uber Advanced Technologies Group.

Volvo Cars планира да използва подобна концепция при производството на бъдещите си автономни автомобили още в началото на 2020 година. Новите технологии ще бъдат представени в следващото поколение модели на Volvo. Те ще включват функции, позволяващи автономно шофиране без надзор по ясно обозначени магистрали и околовръстни пътища.

Според Volvo Cars автономното движение на автомобилите може да бъде от голяма полза за пътната безопасност и за обществото като цяло. До този момент технологията може да предложи на клиентите по-добро шофиране, поемайки обикновени задачи като например автоматично спиране при попадане на автомобила в задръствания.

<< Обратно към новините