Още 20 нови автобуса MAN Lion’s City G CNG потеглиха в София

11.06.2019

Още 20 нови автобуса MAN Lion’s City G CNG потеглиха в София

Двадесет чисто нов съчленени газови автобуса MAN Lion’s City G CNG тръгнаха в градския транспорт на София. Модерните превозни средства, които ще обслужват линии 85 и 280 бяха пуснати в действие с кратка церемоня в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководството на общинската компания Столичен автотранспорт ЕАД.

Това е втората партида от 20 газови автобуси, като първите 20 бяха предадени преди по-малко от месец. Ще бъдат доставени общо 60 автобуса от същия модел по обществена поръчка, конкурсът, за която приключи през миналата година. Да припомним, че конкурсът на Столичен автотранспорт ЕАД за доставка на лизинг на 60 нови съчленени нископодови газови автобуси бе спечелен от дъщерното дружество на Сосиете Женерал Експресбанк в България, в партньорство с МВБ Трак енд Бъс България, официален вносител на продуктите на MAN Truck & Bus AG у нас.

Периодът на финансиране е 8 години, като за закупуването на автобусите е била сключена лизингова сделка между Столична община и Сожелиз България ЕООД. Общата сума на лизинговия договор е 40 556 334 лева, включително лизинговото оскъпяване. Цената на един автобус без лизингово оскъпяване е 553 499,89 лева. Това е част от програмата на Столична община за подмяна и обновяване на автобусния парк.

Новите 60 съчленени нископодови автобуси MAN Lion’s City G са със задно разположени 13-литрови редови двигатели, работещи само на метан (CNG) и покриващи еконормата Евро-6. Автобусите са оборудвани с климатизация на пътническия салон и кабината на водача, механична рампа за качване на колички за трудноподвижни хора и майки с детски колички, система за накланяне на автобуса на спирка, звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите, USB-портове за зареждане на мобилни устройства на всяка седалка, електронни информационни табели за указване на маршрутите с възможност за изписване на кирилица и латиница, аудиосистема за информационно обслужване на пътниците,… Салонът е светъл и модерен.MAN Lion’s City G CNG е с дължина 17 980 мм. Салонът е с 4 двойни врати, изцяло нископодов. Двигателите са с мощност 310 к.с. Предавателна кутия е автоматична – Voith D864.5, четиристепенна. Бутилките за сгъстен природен газ, разположени на покрива, са от композитни материали, съобразени с последните европейски изисквания. Общата пътниковместимост е до 145 души – седящи и правостоящи.

Гаранционното и сервизно обслужване на автобусите ще се извършва от МВБ Трак енд Бъс България. През 2013 г. MAN вече спечели конкурс за доставка на 126 съчленени газови автобуса за столичния градски транспорт от същия модел - MAN Lion’s City G CNG, който през 2014 г. пък стана носител на престижната международна награда Автобус на годината 2015.

<< Обратно към новините