Volvo Trucks пази дистанция

09.05.2019

Volvo Trucks пази дистанция

Volvo Trucks представи модернизираната си система за активна безопасност на пътя. Новата функция в нея е наречена Distance Alert и помага на шофьорите на камиони да поддържат необходимото разстояние от автомобила пред себе си, за да избягват критичните ситуации.

Статистиката показва, че инцидентите, при които едно превозно средство се блъска в задната част на друго, представляват около 20% от всички сериозни катастрофи с участието на камиони. Често произшествията от този вид са причинени от невнимание или прекалено малка дистанция спрямо автомобила отпред. За да се избегнат неприятностите, Distance Alert предупреждава водачите със сигнална червена светлина на предното стъкло винаги, когато камионът се приближи прекалено близо до друго превозно средство.

Distance Alert е част от най-новата версия на помощната система за шофьори на Volvo Trucks - Collision Warning with Emergency Brake. Тя подпомага водачите да предотвратяват инциденти по няколко начина. Ако предупреждението за разстояние бъде пренебрегнато, мигаща светлина и звуков сигнал също ще сигнализират на водача. Накрая се активира и аварийната спирачка, като всичко това се случва в рамките само на няколко секунди.

Тя е предназначена за използване по магистралите и главните пътища извън градовете. Включва се при скорост над 60 км/ч, когато водачът не е включил адаптивната система за регулиране на скоростта. Distance Alert използва комбинация от видеокамера и радарна технология за изчисляване на разстоянието и за идентифициране на обектите на пътя.

Distance Alert работи при Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM и Volvo FMX, произведени след средата на 2018 година. Необходимо е въпросните модели да бъдат оборудвани със системата за предупреждение за сблъсък на Volvo Trucks. Функцията е налична и в системата Collision Warning with Emergency Brake, предлагана с моделите Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE и Volvo FL.

<< Обратно към новините