MAN Truck and Bus готви съзвездие от иновации за IAA 2018

08.07.2018

MAN Truck and Bus готви съзвездие от иновации за IAA 2018

MAN Truck and Bus представи пред журналисти от цяла Европа новостите, които ще покаже на предстоящото през септември в Хановер международно изложение за автомобили за работа IAA 2018.

Алнернативни задвижвания, новости при силовите линии за камиони и автобуси, автономно управление , цялостни тренспортни решения, свързаност и цифрови услуги бяха основните акценти в Берлин и ще бъдат във фокуса по време на изложението в Хановер.

Символично за място на събитието бе избрано новостроящото се летище на Берлин – BER, което в момента е най-големият строителен обект в Германия.

На летището наживо бяха показани всички иновации, като на разположение за пътни тестовете бе голяма част от гамата на немския приозвидетел, в която новостите вече са внедрени и работят.На особен интерес се радваха две композиции от камион и ремарке, с които по пистата налетището бе демонстриран платунинг. Двата камиона са свъзани с WiFi и при движение първият води втория.

Композиците са част от стартирания на 25 юни съвместен проект на MAN Truck and Bus, Schenker и института Фрезениус. Те за първи път в света изпълняват реални логистични операции като се движат свързано по магистрала А9 между логистичните бази на Schenker в Мюнхен и Нюрнберг.На голям интерес сред поканените на събитието се радваха и двата електрически автомобила, които можеха да се тестват на летището. Напълно електрическият 26-тонен MAN еTGM с колесна конфигурация 6х2 е оборудван с батерии, разположени под кабината и от двете страни на рамата, които осигуряват пробег с едно зареждане от 180 км. Централно разположеният електродвигател е с мощност 264 кВт и предлага въртящ момент от 3100 Нм без нужда от предавателна кутия. Изпитания на модела в реални условия е започнал консорциумът CNL в Австрия.

В Берлин за тестове бе достъпен и електрическият лекотоварен MAN eTGE 4.140. Пробегът му без зареждане е до 160 км, при полезен товар от 1 до 1,75 т. Литиево –йонната батерия е с капацитет 264 кВтч, а електродвигателят предоставя максимална мощност от 100 кВт и максимален въртящ момент от 290 Нм.

Гамата TGE бе представне в Берлин от разообразни варианти. За първ път бяха показани пътнически разработки на Bus Modification Center в Плауeн, които в момента са налични с до 14+1 седящи места, а скоро ще се прадлагат с до 19+1 пътнически седалки.

MAN Truck and Bus продължава развитието на телематичната платформа за свързаност и управление на автопаркове RIO. От 2016 г. Хардуерът RIO се монтира във всеки камион MAN. Новостите са свързани, освен с разширени функции и с възможностти за употреба на платформата в различни марки автомоили, което ще улесни клиентите на MAN със смесени автопаркове.

При алтернативните задвижвания MAN продължава да надгражда достиженията с в областтта на природния газ, като предлага новият 9,5-литров двигател Е18.

В сегмента на автобусите в Берлин бяха показани два варинта на новия градски MAN Lion’s City – с автоматични предавателни кутии от ZF и Voith. Новото поколение градски автобуси включва готови за пускане на пазара модели с напълно електрическо задвижване, както и с новия газов двигател E18.

Туристическият флагман MAN Lion’s Coach вече се оборудва с електрохидравлично кормилно управление и новата автоматизирана прадавателна кутия MAN TipMatic Coach.Атракция по време на тестовете стана Neoplan Cityliner, при който стандартните странични огледала са заменение от камери, а водъчат наблюдава изображението на два екрана в двата края на кабината. Иновацията е в процес на хомологация, а ефектът от нея се очаква да бъде по-малко повреди по огледалата, по-добра видимост при всякакви условия и по-висока безопаснвост.

Повече – в септемврийския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините