TRATON поставя летвата много високо

20.09.2018

TRATON поставя летвата много високо

На 17 септември Надзорният съвет на Volkswagen AG одобри промяната на правната форма на TRATON AG в Societas Europaea (SE). Правната форма на Societas Europaea подчертава международния характер на TRATON и ще подкрепи групата при разширяването на нейната глобална платформа. Регистрацията на TRATON SE в търговския регистър се очаква до края на годината 2018.

Два дни преди откриването на изложението за товарни автомобили в Хановер IAA Nutzfahrzeuge – 2018, на 17 септември, Надзорният съвет на Volkswagen AG е решил TRATON да предприеме следващите стъпки, за да постигне готовност до края на 2018 година да се появи на капиталовия пазар, като това се извърши под формата на Societas Europaea (SE). Смята се, че възможното публично предлагане на ценни книжа (Initial Public Offering / IPO) ще засили допълнително финансовата гъвкавост на TRATON и така ще постави основата за ускорен растеж. TRATON GROUP ще подсили с външи експерти екипа, който извършва подготовката. За тази цел ще бъдат ангажирани своевременно инвестиционни банки и правни консултанти.

През последните месеци в TRATON е постигнат значителен напредък в подготовката за излизане капиталовия пазар, която трябва да завърши до края на 2018 г. Например вътрешните процеси и структури са създадени според изискванията на капиталовите пазари. Чрез възможността за публично предлагане на ценни книжа TRATON ще увеличи допълнително своята независимост и финансова гъвкавост, ще насърчи устойчивия растеж и ще ускори изпълнението на програмата си да се превърне в световен лидер.

Според Ханс Дитер Пьотч, ръководител на надзорните съвети на Volkswagen AG и TRATON, „Целият екип на TRATON извърши фантастична работа през последните години. Групата се разрастваше по-бързо от очакваното, реализира синергии, влезе в няколко стратегически партньорства и изгради напълно нова организация. Сега е точното време да започнем подготовката за определяне на курса за бъдещето на TRATON.“

Франк Витер, член на управителния съвет на Volkswagen AG, отговарящ за финансите и информационните технологии, коментира така: „Тъй като бизнесът за пътнически автомобили и камиони е фундаментално различен и синергиите са ограничени предимно до обществените поръчки, отделянето на двете области е абсолютно смислено. Решихме да предприемем следващата стъпка, за да подготвим групата за възможно публично предлагане на ценни книжа (IPO). Окончателното решение обаче ще бъде взето в зависимост от пазарната среда и в съответния момент от време.“

Андреас Реншлер (на двете снимки по-долу), главен изпълнителен директор на TRATON AG и член на Управителния съвет на Volkswagen AG, отговарящ за търговските превозни средства, заяви: „Очакваме до края на 2018 г. да се постигне готовност за капиталовия пазар, затова сме доволни от днешното решение на Надзорния съвет на Volkswagen AG. TRATON ще направи следващите стъпки с пълна скорост. Представителите на служителите на Volkswagen, MAN и Scania подкрепиха пътя към капиталовия пазар и превръщането в SE в много конструктивен начин. За служителите на всички марки, които работят заедно под таблото на TRATON, това засилва трайното запазване на трудовата заетост.“Напористият, но и методичен Андрейс Реншлер, който е основният двигател на отдавна подготвяната трансформация, със задоволство представи новината пред огромен брой журналисти на 18 септември, в навечерието на откриването на IAA Nutzfahrzeuge. Визията за TRATON GROUP отива далеч извън производството и продажбите на товарни автомобили и автобуси на 3 континента. Освен използването на обща база за двигатели и трансмисия Реншлер очерта картината на един конгломерат, който ще разработва и предлага всевъзможни услуги, свързани с транспорта на стоки и хора, в чиято дейност са основополагащи понятията свързаност, елекетрифицираност, автономност и отговаряне на потребностите на различни клиенти.

  

Освен с членовете на групата – MAN, Scania и Volkswagen Caminhões e Ônibus, синергия се търси и по пътя на партньорство с важни участници на световните пазари като Hino, Япония, Navistar International, САЩ и Sinotruk, Китай. 

На същата пресконференция бе обявено и новото стратегическо партньорство със Solera Holdings за оформане на бъдещето при глобалния транспорт и логистика. То включва флийт мениджмънт, услуги за водачите и решения за цифрови продажби за участниците в транспортната екосистема на глобалния пазар.

<< Обратно към новините