Solaris по пътя на електрическата мобилност

30.04.2018

Solaris по пътя на електрическата мобилност

В средата на април полският автобусен производител Solaris Bus and Coach организира специално събитие, посветено на електрическата мобилност. Като един от най-големите производители на градски електрически автобуси в Европа Solaris демонстрира напредъка си в тази област пред журналисти от Стария континент.

Събитието „Посока E-mobility” се проведе в Краков и отдалечения на около 70 км на северозапад от там град Явожно. Това са два от градовете на Европа с най-голяма концентрация на градски автобуси, естествено – всичките от марката Solaris.

Градския транспортен оператор на Краков - MPK Cracow експлоатира 26 електрически автобуса, произведени и доставени от Solaris. Електрическият автобусен парк на компанията включва четири Solaris Urbino 8,9 LE electric, два Solaris Urbino 12 electric, седемнайсет New Solaris Urbino 12 electric (Bus of the Year 2017) и три New Solaris Urbino 18 electric. Автобусите са пригодени за зареждане както с пантограф, така и с plug-in конектори. Батериите им съответно са с капацитет 80 кВтч (Urbino 8,9), 210 кВтч (Urbino 12) 160 кВтч (New Urbino 12), 200 кВтч (New Urbino 18). В парка има автобуси и с централно разположен електромотор и с електрически задвижващ мост. Пантографите за зареждане са монтирани на покрива над двигателните мостове. Номиналното задвижващо напрежение е 600 В.

За зареждането на автобусите са изградени зарядни станции – пантографи и колонки в депото, а пред централната жп-гара в Краков има зарядна станция за зареждане чрез пантограф. Тя е разположена в средата на един от маршрутите, обслужвани от електрически автобуси и служи за бързо дозареждане на батериите по време на смяната.

Явожно, град с население около 100 000 пък е общината в Европа с най-голям процент електрически автобуси в градския транспорт. Местният транспортен оператор има в парка си 23 електрически автобуса Solaris, което парви около 33% от целия автопарк. На работа в Явожно са един Solaris Urbino 12 electric, четири Solaris Urbino 8,9 LE electric, девет New Solaris Urbino 12 electric и девет New Solaris Urbino 18 electric. Автобусите на Явожно също използват за зареждане пантографи или plug-in конектори. Батериите поръчани от транспортния оператор за Solaris Urbino 12 electric, за Solaris Urbino 8,9 electric LE и за New Solaris Urbino 12 electric са с капацитет 160 кВтч, а за New Solaris Urbino 18 electric – с 240 кВтч. Всичките автобуси с централно разположен електродвигател. В депото са монтирани зарядни устройства за пантографи за plug-in конектори. На една от крайните спирки пък е изградена зарядна пантографна станция, където батериите се дозареждат при нужда по време на работната смяна.

По време на „Посока e-mobility” от Solaris освен достиженията си при електрическите автобуси представиха и нов тип пантограф и зарядна станция за него. Предимството му е, че накрайникът на пантографа и улеят на зарядното, в който става контактът са оформени така, че отпада необходимостта от абсолютно прецизно позициониране на автобуса за осъществяване на зареждането.
В момента в Европа се движат вече над 150 електричски автобуса Solaris.

Подробности – в броя на списание КАМИОНИ от май 2018

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините