Daimler и КамАЗ откриха завод за производство на кабини

28.05.2019

Daimler и КамАЗ откриха завод за производство на кабини

На 27 май в Набережние Челни, Русия беше официално откритот нов завод за производство на кабини за камиони КамАЗ и Mercedes-Benz.

Откриването на новия завод е важен етап в историята на сътрудничеството между руския автомобилен гигант КамАЗ и най-големия международен автомобилен концерн Daimler AG. Производството ще се управлява от съвместното предприятие между двете компании, Даймлер Камаз Рус.

Капацитетът на новото производствено предприятие е 55 хиляди кабини годишно. Готовите кабини ще преминават към поточната линия на КамАЗ и ще бъдат монтирани, както на камионите с руската марка, така и на Mercedes-Benz, които се произвеждат в Набережние Челни. С въвеждането в експлоатация на новото предприятие, заемащо площ от над 60 хиляди кв. м, се осигурява създаването на 700 нови работни места. Производството има най-високо ниво на автоматизация в Руската федерация. На територията му има автоматизиран заваръчен цех, бояджийско отделение, където си използват иновативни бояджийски технологии и логистична зона. Общата инвестиция в създаването на завода за кабини е повече от 14 млрд. рубли (около 195 млн. евро).На откриването присъстваха посланикът на президента към Волския федерален окръг Игор Комаров, заместник-министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Александър Морозов, президентът на Република Татарстан Рустам Миниханов, ръководителят на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов и генералният директор и президент на ПАО „КамАЗ“ Сергей Когогин. От германската страна на церемонията присъстваха членът на Управителния съвет на Daimler AG и управляващ Daimler Trucks Мартин Даум, шефът на Mercedes-Benz Trucks Щефан Бюхнер, председателят на борда на директорите на Даймлер Камаз Рус и член на съвета на директорите на КамАЗ Хералд Янк и изпълнителният директор на Даймлер Камаз Рус Андреас Дойшле.

„Стартирането на новия завод за кабини е важен момент в изпълнението на инвестиционната програма по пътя към прехода на КамАЗ към производството на новата моделна линия от поколение К5. Първият модел на продуктовата линия е основният влекач КазАЗ-54901, който вече произвеждаме“, коментира Сергей Когогин, генерален директор на ПАО „КамАЗ“.

„Изпълнението на проекта на завод за сглобяване на кабини позволява на концерна да подкрепи КамАЗ в обновяването и модернизирането на моделната гама. По този начин Daimler AG допринася за развитието на руската автомобилна индустрия, споделя знания, опит и развитие, за да автоматизира и подобри производствените процеси колкото е възможно повече“, каза Андреас Дойшле, изпълнителен директор на Даймлер Камаз Рус.

<< Обратно към новините