Минната компания Boliden взима 74-тонен е-камион Scania

16.03.2022

Минната компания Boliden взима 74-тонен е-камион Scania

74-тонен електрифициран камион за тежкотоварни превози ще бъде доставен на минната компания Boliden през пролетта на 2022 г. Е-камионът е стъпна към целта на компанията да намали емисиите си на CO2 с 40 процента до 2030 г.Електрифицираните превозни средства стават често срещана гледка по пътищата в Северна Швеция. Електрифицираният камион с допустима максимална маса от 74 тона ще се управлява от транспортната компания Renfors Åkeri AB по 30-километрово трасе по обществени пътища до мината в Северна Швеция.

„За пореден път показваме, че е технически възможно използването на напълно електрифицирани решения за тежкотоварни превози. Жизненоважно е инфраструктурата да бъде в крак с производителите, за да даде възможност на повече клиенти да предприемат тази стъпка. Много ценно е да работим върху този вид концепция за тежки електрифицирани операции с компании като Boliden, които искат да следват развитие по посока опазване на околната среда“, казва Фредрик Алард, ръководител на е-мобилност в Scania.

Този електрифициран камион е част от тясното и иновативно сътрудничество между Scania и Boliden при разработката му. Сътрудничеството отваря възможности за електрифициране на по-голяма част от транспортните потоци на Boliden в бъдеще.

Техническите решения за електрифицирания камион са базирани на текущата серийно произведена технология, но с добавени по-здрави компоненти за тежките транспортни операции. Увеличената товароносимост и още пробег са част от решенията в серийно произведените камиони на Scania през последните 24 месеца. Доставката на този камион е планирана за второто тримесечие на 2022 г.

Проектът е част от REEL, Regional Electrified Logistics, инициатива, ръководена от CLOSER и подкрепена от програмата Fordonsstrategisk forskning och Innovation (FFI), с цел да проправи пътя за прехода към електрифициран товарен транспорт на шведския пазар.

<< Обратно към новините