Здравният министър забрани транзита към Турция

25.03.2020

В заповедта са изброени 76 държави, сред които фигурират всички страни от Европа

Здравният министър забрани транзита към Турция

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес са забранени транзитните превози през България към Турция.

На основание чл.63, ал.6 от Закона за здравето и във връзка с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 за обявявяне на извънредно положение на територията на Република България, разпространението на болестта COVID-19 в светпвен мащаб и обявената от СЗО пандемия:

Временно забранявам влизането и преминаването през Република България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и идващи от следните държави. Изброени са 76 държави, сред които фигурират всички страни от Европа. Заповедта да се съобщи на министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ за координация и контрол по изпълнението й, се казва в текста на заповедта, подписана от министър Ананиев.

Не е ясно как тази заповед кореспондира с препоръките на ЕС за осигуряване на зелени транспортни коридорим дори от и за държави, които не са членки на съюза.

Изпълнителният директор на Съюза на българските превозвачи Йордан Арабаджиев коментира за КАМИОНИ, че има опасност стотици вече натоварени камиони за Турция да бъдат блокирани по границите ни със Сърбия и Румъния, и така да се образуват колони от десетки километри. Арабаджиев допълни, че южната ни съседка може да предприеме контрамерки, които да навредят на българския транспортен бранш.

Пълният текст на заповедта на министър Ананиев можете да видите тук.

<< Обратно към новините