Германия ще увеличава пътните такси

26.09.2019

Германия ще увеличава пътните такси

Германското федерално правителство одобри базовата програма за действие за постигане на целите за защита на климатичните промени до 2030 г. Някои от мерките в Програмата за опазване на климата 2030 г. ще обхванат и транспортния сектор.

Германският министър на транспорта Андреас Шойер представи Програмата за опазване на климата, която цели намаляването на емисиите на парникови газове чрез въвеждане на такси за въглеродни емисии. Според заложеното в програмата, до 2030 г. около една трета от автомобилния транспорт ще се осъществява от превозни средства с нулеви емисии.

Федералното правителство ще подкрепи закупуването на камиони, оборудвани с алтернативни, екологично съобразни задвижващи системи, включително водородни технологии, и ще насърчи развитието на специалната инфраструктура за водородни резервоари и зареждащи станции.

Една от най-важните промени от гледна точка на транспортния бранш ще бъде добавянето към 3-те компонента на таксата за камиони, още един за емисиите на CO2. Новият компонент за пътна такса ще бъде представен през 2023 година.

В проектната версия на програмата е планирана такса до 200 евро на тон CO2. Това значи 0,60 евро на литър дизел или 0,17 евро на километър при разход 30 литра/100 км. Следователно новият компонент за пътни такси би бил еквивалентен на литър дизел с 60-центова надбавка, или при разход 30 литра/100 км, доплащане от 17 процента на километър, съобщава транспортният портал eurotransport.de.

За да приложи тези промени, транспортният министър иска да се възползва от германското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 г. и да извърши необходимата реформа на Директивата за пътните такси.

<< Обратно към новините