Автомобили на водород! А къде да ги заредим?

14.08.2019

Автомобили на водород! А къде да ги заредим?

Дестинация - Амстердам. Резултат: принудително завръщане в Брюксел от страх, че ще останем в холандската провинция с празен резервоар за водород.

Днес шофирането на автомобил на водород в Европа е високорисково начинание благодарение на недостига на места за зареждане, което превръща всяко по-дълго пътуване в планирано упражнение с повишаване на кръвното налягане. Това е извода на Паола Тама, журналист в списание „Политико“, която в последния си репортаж за изданието направен в съавторство с Анка Гурзу описвт разрива между лъскавите обещания и суровата реалност за водачите на автомобили задвижвани от водород.

Автомобилите с водород се разглеждат като потенциално решение на замърсяването, предизвиквано от бензинови и дизелови двигатели, но много рядко такива автомобили биват продавани. Това означава, че малцина искат да инвестират в бензиностанции за водород, а липсата на такива станции прави купуването на водороден автомобил много рисковано. Сега индустрията се обръща към Европейския съюз и към националните правителства в опит да преодолее тази дилема за кокошката и яйцето.

Очаква се следващата Европейска комисия да предложи актуализация на газовия пазар на ЕС, за да има място за зелени газове, като например водород. Това е предназначено да помогне за девъглеродизирането на различни отрасли на ЕС, включително транспорта. Националните правителства също харчат за насърчаване на повече станции за зареждане с водород.

„Ясно е, че няма да има повече автомобили и няма да има по-ниски цени, ако няма да има необходимата инфраструктура, която да позволява управлението на тези автомобили“, казва пред „Политико“ Хенрик Хололей, генерален директор на отдела за мобилност и транспорт на Еврокомисията. „Трябва да се направи още много в това отношение и се надявам, че това също ще бъде в дневния ред на следващата комисия.“

На лов за водород
В края на 2018 г. в Европа имаше 172 водородни станции, сочи Международната агенция по енергетика. Германия е най-развитият пазар с 69 станции, следван от 23 във Франция, 20 във Великобритания, 10 в Дания и няколко в Испания, Австрия, Швейцария, Швеция, Италия, Белгия, Холандия, Финландия, Латвия и Чехия. Но това съвсем не е достатъчно, за да се насладите на возене без безпокойство.

„Ако искаме мобилността на водород да допълни правилно мобилността на акумулатори, трябва да има разгръщане на мрежата в цялата страна. Имаме нужда от помощ, за да го направим“, каза Пиер-Етиен Франк, вицепрезидент, отговарящ за водорода във френската група Air Liquide, която управлява 32 такива станции в Европа.

Но това не е само въпрос на числа. Проблемът - както разбрахме в Ротердам, когато резервоарът ни беше наполовина празен - е, че някои от водородните станции, с които Air Liquide си партнира, изискват специална членска карта, нещо, което нямахме.

С достатъчно водород за шофиране до Амстердам, но недостатъчно, за да се върнем в Брюксел, трябваше да се обърнем към дома.

Нашето превозно средство беше Hyundai Nexo на стойност 69 000 евро, второ поколение водородно превозно средство, пуснато на пазара от южнокорейския производител на автомобили миналата година. Hyundai, заедно с японските конкуренти Toyota и Honda при леките и Iveco при тежкотоварните автомобили, са сред малкото производители, които все още смятат, че има бъдеще за водорода, докато други производители се насочват към електрическите превозни средства.

Nexo вози като конвенционален SUV и може да премине 660 километра на резервоар. Но има само две водородни станции в близост до Брюксел, което създава дилема за индустрията: дали повече водородни автомобили стимулират увеличаване броя на местата за зареждане или обратно?

„Искаме да спрем да се движим в кръг, искаме да започнем да изграждаме инфраструктурата“, казва Йонас Каутертс, бизнес разработчик в DATS24, компания за бизнес с горива на белгийския търговец на дребно Colruyt Group. Компанията има водородна станция в Хале, на около 20 км южно от Брюксел, близо до един от магазините си за хранителни стоки, и планира още 4 в Белгия като част от проект, финансиран от ЕС. Именно там трябваше да заредим през нощта на връщане към Брюксел, след като не успяхме да направим това в Ротердам.Станцията е разширение на производствен блок за водород, който компанията използва за зареждане на автомобилния си парк, както и мотокарите си. Източник на водорода е вятърна ферма на място.

Зелен водород
Въпреки че нито електромобилите, нито водородните автомобили предизвикват замърсяване, източникът на горивото им може да бъде мръсен. Един автомобил, зареждан с електричество от вятърна ферма, е чист, но друг зареждан от електроцентрала на въглища - не толкова. Същото се отнася и за водорода.

Понастоящем по-голямата част от водорода се получава чрез разграждане на природния газ, което генерира CO2 като страничен продукт. По-чиста версия, наричана "зелен" водород, работи чрез използване на електричество за разделяне на водата на водород и кислород, процес, известен като електролиза. Ако захранването се доставя от възобновяеми енергийни източници, то може да бъде без вредни емисии. Подкрепящите използването на водород твърдят, че това е привлекателна технология, след като се разрешат „детските проблеми“.

Както водородните, така и електрическите превозни средства се надпреварват да наметнат мантията на технология, която ще замени двигателите с гориво, но засега електромобилите водят в играта.

Липсата на водородни станции работи като един от основните аргументи за водорода пред електрическите автомобили - че те се зареждат много по-бързо и затова не трябва да има притеснения за пробега, което е обичайно за собствениците на електромобили. Бързите зарядни устройства, които сега се появяват на бензиностанциите, могат да доведат до 80% зареждане за около 30 минути, докато домашното зарядно може да презареди напълно батерията за около 4 часа. Зареждането на автомобил с водород отнема 5 минути – стига да намерите зарядна станция.

Продажбите
През първото тримесечие на тази година 91,5% от регистрациите на нови автомобили са били за бензин и дизел, сочи статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Продажбите на електромобили са нараснали с 84% до 61 789, което представлява 1,5% от всички регистрации на автомобили. Това не е много, но положението при водородните автомобили е значително по-лошо.

Към края на 2018 година по пътищата в Европа имаше само 1418 водородни превозни средства - включително частни автомобили и товарните автомобили на търговски флотилии, според Международната агенция по енергетика.

„Разбирам дилемата на европейските производители на автомобили, които сега се втурват от автомобила с конвенционален двигател към електроавтомобила, тъй като има голям натиск за това. Но те трябва да имат много по-широка картина и водородът трябва да бъде част от това“, каза Йонас Каутертс.

Промяната ще изисква огромна инвестиция в станции за зареждане.

Напредък има
Има известен напредък, но все още доста малък предвид мащабите на пазара. От Hydrogen Mobility Europe, общоевропейски проект, подкрепен с пари от ЕС, заявиха наскоро, че от 2013 година досега са отговорни за внедряването на близо 500 водородни автомобила и 30 бензиностанции за зареждане с водород. Целта на проекта е 49 станции за водород и 1400 водородни автомобили и микробуси да са факт до 2022 година.

Този демонстрационен проект на стойност 170 милиона евро е съфинансиран с 67 милиона евро от Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, съвместно публично-частно партньорство. Целта е до 2020 г. да се инвестират 1,3 милиарда евро.

Изпълнителният директор на Air Liquide Пиер-Етиен Франк изчислява, че щом една държава с размери като Франция или Германия разполага с 1000 станции за зареждане с водород - достатъчно за зареждането на около 500 000 автомобила, тогава вече няма да бъде проблем за потребителите да изберат водородни вместо бензинови или дизелови превозни средства. „Това ще изисква инвестиции за около 2 милиарда евро“, каза той.
Получаването на тези пари е проблемът.

„Това струва толкова пари, че не могат да бъдат поети само от Air Liquide или от производител на автомобили. Това трябва да бъде споделен риск с известно облекчаване от страна на европейските политици”, каза Каутертс.
Това е предизвикателство и за производителите на автомобили.

„Бихме имали нещо функционално с може би 5000 станции в цяла Европа… Трябва да имате една или две станции в близост до мястото, където живеете“, заяви Ян Бурдински, изпълнителен директор на Hyundai Motor Europe.През миналата година на международното изложение за търговски превозни средства IAA 2018 в Хановер Hyundai представиха пилотния си проект Hyundai Fuel Cell Electric. Миналият септември южнокорейската компания подписа меморандум за сътрудничество с швейцарската компания H2 Energy, в резултат на който в до 2023 година в алпийската държава ще бъдат доставени 1000 камиона на корейската компания задвижвани от водородни горивни клетки.

Що се отнася до нас, въпреки че не стигнахме до Амстердам, поне се прибрахме. Може би следващия път ще стигнем до Амстердам.

<< Обратно към новините