Scania с рекордни продажби от 7.23 млрд. евро за полугодието

30.07.2019

Scania с рекордни продажби от 7.23 млрд. евро за полугодието

Scania повиши нетните си продажби до рекордните 77,3 милиарда шведски крони (7.23 млрд. евро) за първите шест месеца на 2019 г., което е увеличение със 17% в сравнение с предходната година.

Данните разкри президентът и Изпълнителен директор на комоанията Хенрик Хенриксон. Печалбите са се повишили до нов рекорд от 9.44 млрд. крони (888 млн. евро), което дава оперативен марж от 12,2 процента. По-големият обем превозни средства и услуги, валутните ефекти и по-благоприятният пазарен микс допринасят положително за печалбите на компанията. Прекратяването на двойните продуктови гами също е подобрило ситуацията с производствените разходи, въпреки че тези, свързани с новото поколение камиони и наваксване в изоставането в доставките за клиенти, все още са високи. Предприетите мерки за ограничаване на разходите продължават да действат и глобалната производствена система на Scania се адаптира към това.

Търсенето на камиони в Европа остава голямо. В Латинска Америка тенденците се ръководят от продължаващото икономическо възстановяване в Бразилия. Търсенето в Евразия е повлияно негативно от забавянето в Русия. В Азия резервациите за поръчки падат в сравнение с предходната година, главно в Близкия изток. Търсенето на градски и междуградски автобуси донякъде е намалено поради по-ниския оборот в Близкия изток. В сферата на продажбите на двигатели търсенето леко спада в сравнение с предходната година.

Все още се наблюдава висок капацитет на използваемост на автомобилния парк. Приходите от услуги възлизат на рекордните 14,3 милиарда крони (1,34 млрд. евро) за първата половина на 2019 г., което е увеличение с 9 процента. Финансовите услуги запазват тенденция на повишаване на рентабилността си и отчитат оперативни приходи от 737 млн. крони (69.3 млн.евро).

С малко над 19,4 процента дял от европейския пазар, Scania заема водеща позиция в статистиката за регистрация на камиони над 16 тона през първото полугодие на 2019 г.. Този успех се обяснява главно с добрата реализация на новото поколение камиони на Scania. Scania предоставя видима полза за клиентите си, а моделът R 450 спечели престижната награда Green Truck Award 2019 като най-икономичното и устойчиво търговско превозно средство в своя клас. Компанията спечели наградата за трета поредна година.

<< Обратно към новините