В Германия: разрешете бързо спора с Австрия!

08.07.2019

В Германия: разрешете бързо спора с Австрия!

Германският бизнес настоява за бързо решение на спора между Германия и Австрия за трафика на камиони през алпийския проход Бренер.

„Политиката на пропускане на камиони в групи – така нареченото блоково обработване – силно затруднява свободното движение на стоки и може да нанесе значителни щети“, каза заместник-главният изпълнителен директор на Германската промишлена асоциация (Bundesverband der Deutschen Industrie e.V. – BDI) Холгер Льош.

Алпийският транзит през Бренер е основен за взаимосвързаните европейски структури, които създават добавена стойност, както и за много транспортни връзки и превоз на стоки. Проходът е основната транспортна артерия, която свързва Италия със Северна Европа и освен това той все още няма алтернатива. Италия и Германия се оплакаха в съвместно писмо до еврокомисаря по транспорта Виолета Булц за блоковото обработване по коридора Бренер. Европейската комисия също критикува тази политика. При тази схема Австрия отпуска само определен брой часови квоти за преминаване на тежкотоварни камиони - обикновено от 250 до 300 - през границата, за да няма задръствания по австрийските магистрали.

Австрийската провинция Тирол съобщи миналия месец, че определен брой второстепенни пътища също ще бъдат затворени за шофьорите на леки автомобили, които прекосяват регионалната територия, за да достигнат до местата, където ще почиват през лятото.

Губернаторът на австрийската провинция Тирол Гюнтер Платер обвинява летовниците, че задръстват второстепенните пътища и замърсяват тиролските села и долини, търсейки алтернативни маршрути, за да избегнат задръстванията и да не плащат такса за магистралата през прохода Бренер, която води към Италия.

Мярката за затваряне на определен брой второстепенни пътища най-вече в района на Инсбрук, столицата на Тирол, беше въведена през последните почивни дни на юни и ще бъде в сила до средата на септември. Германските власти заявиха, че тази мярка е "неприемлива", и поискаха европейските инстанции да се намесят, за да гарантират "свободата на движение".

<< Обратно към новините