Георги Терзийски: Няма отлагане на тол системата

08.07.2019

Георги Терзийски: Няма отлагане на тол системата

Тол системата ще бъде въведена на 16 август, а тарифите и стартовият обхват на пътищата с тол такси ще бъдат определени въз основа на тестовете в реално време и след продължаващия диалог с транспортния бранш.

Обсъжданите в парламента промени в Закона за пътищата предвиждат отлагане само на търговската експлоатация на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски в  предаването „Неделя 150” на БНР.

Тол системата ще бъде въведена в техническа експлоатация на 16 август, както е заложено в заданието по договора с изпълнителя на тол системата подчерта той и обясни, че системата ще бъде в абсолютна техническа функционалност за таксуване с маршрутни карти, бордови устройства и GPS тракери за обработка на геопространствени данни от GPS. Целта е от една страна да се докаже нейната ефективност, а от друга - да се добие представа за същинските разходи на превозвачите за тол такси. Терзийски каза,  че въз основа на тестовете в реално време и въз основа на непрекъснатия диалог с транспортния бранш, ще бъдат определени тарифите и стартовият обхват на пътищата с тол такси. Целта е обхватът първоначално да е така структуриран, че да постигнат няколко основни цели. Едната е събиране на приходи, които да гарантират финансова устойчивост на пътния сектор, да има покритие на трасетата, които се използват от транзитния трафик, да има възможност за нулеви ставки за пътищата в  лошо състояние. Затова ще изключим от обхвата третокласната пътна мрежа, по-голямата част от която е силно компрометирана, допълни той.

Председателят на АПИ посочи, че въвеждането на тол системата е не само основен приоритет в пътния сектор, с който ще се осигури необходимият ресурс за самоиздръжката му, но и сериозна секторна реформа, която засяга и икономическата, и социалната политика, дори и политиката в областта на сигурността. Затова е много важно доверието на заинтересованите страни – и превозвачи, и бизнес, и останалите потребители на пътя, които следва като резултат от тол таксите да ползват  по-добри пътища.

Терзийски подчерта още, че по отношение на услугите с бордовите устройства за отчитане на тол таксите агенцията търси възможно най-доброто и конкурентно обслужване на клиента, както е навсякъде в Европа. Конкуренцията не е по отношение на таксите, тъй като таксите се определят от държавата, а е в обслужването на клиента. Той обясни, че съществува консенсус в Европа и ЕК, че тези услуги трябва да се предоставят от частни компании, което е в полза на обслужването на клиента, защото в чисто търговските отношения е възможно националните доставчици на услуги и доставчиците на декларирани данни да предоставят бордовите устройства безплатно, докато агенцията не би могла да го направи. Той посочи, че държавата в лицето на агенцията ще контролира целия процес от генерирането на декларации до заплащането на съответните такси.

Относно  твърденията, че агенцията преотстъпва 2% допълнително на евентуалните национални доставчици на декларирани данни председателят на АПИ подчерта, че информацията се интерпретира грешно, защото с промените в закона държавата няма да има никакъв допълнителен разход, а това ще бъдат чисто търговски отношения между доставчиците на декларирани данни и между националните доставчици на услуги. Терзийски посочи още, че множеството превозвачи вече са снабдени с бордови устройства от европейски доставчици на услуги и, че ако агенцията се натовари с ангажимента да влезе в конкуренция с европейски доставчици има голяма вероятност не само да не спечели нищо, но и да загуби.

<< Обратно към новините