Германия прилага веднага решението на Европейския съд

19.06.2019

Германия прилага веднага решението на Европейския съд

Германия приема и прилага незабавно решението на Европейския съд, според което планираната схема за пътни такси за автомобилите по магистралите в страната нарушава европейския закон.

Това каза министърът на транспорта и цифровата инфраструктура на Германия Андреас Шойер, след като научи решението на Европейския съд в Люксембург. Той обаче добави, че политическата дискусия по темата ще продължи.

Попитан дали Берлин планира нов тласък за въвеждане на тол система за автомобилите, които преминават по много натоварените германски магистрали, Шойер заяви: "Твърде рано е да кажем". Министърът добави, че работна група е натоварена със задачата да търси възможни алтернативи.

Както вече ви съобщихме, Европейският съд постанови, че пътните такси по магистралите в Германия са незаконни, тъй като се прилагат несправедливо спрямо шофьорите от другите страни от Европейския съюз. Австрия, подкрепена от Холандия, оспори схемата пред Европейския съд с мотива, че Германия нарушава правилата на блока, като планира да дискриминира гражданите на останалите страни от ЕС. „Таксата е дискриминационна, тъй като нейната икономическата тежест на практика се понася само от собствениците и шофьорите на автомобили, регистрирани в другите страни членки на ЕС“, се посочва в съобщение на съда.

Германски политици от всички партии приветстваха решението на Европейския съд за отхвърляне на пътните такси по магистралите в Германия и призоваха правителството да се откаже от схемата.

Министърът на транспорта, иновациите и технологиите на Австрия Андреас Райхарт заяви, че решението на Европейския съд е положителен сигнал за единния пазар на ЕС. „Това е сигнал за справедливост за Европа“, каза на пресконференция във Виена Райхарт.

<< Обратно към новините