Магистралните такси в Германия са незаконни

18.06.2019

Магистралните такси в Германия са незаконни

Европейският съд постанови, че пътните такси по магистралите в Германия са незаконни. Магистратите са се мотивирали с факта, че таксите се прилагат несправедливо спрямо шофьори от другите страни от ЕС.

Решението на съда в Люксембург означава, че Германия ще трябва да се откаже или да преразгледа тол-системата си. Според германската схема, която е приета, но все още не е приложена, всеки, който ползва магистралите, трябва да плаща такса. Но германските шофьори ще бъдат компенсирани под формата на отстъпка при автомобилния данък. Въпросната инфраструктурна такса бе голям политически проблем за правителството на канцлера Ангела Меркел.

Австрия, подкрепена от Холандия, оспори схемата пред Европейския съд с мотива, че Германия нарушава правилата на блока, като планира да дискриминира гражданите на останалите страни от ЕС.Таксата е дискриминационна, тъй като нейната икономическа тежест се понася само от собствениците и шофьорите на автомобили, регистрирани в другите страни - членки на ЕС, се посочва в съобщението на съда. Според съда тол-таксата би нарушила основни европейски принципи като свободата на движение на стоки и свободата на предоставяне на услуги. С нея се увеличават разходите за транспорт за чужденците и така се подкопава тяхната конкурентоспособност. Германия не е предоставила екологично или друго оправдание за дискриминацията.

Според схемата шофьорите, регистрирани в Германия, ще трябва да плащат предварителна годишна такса до 130 евро в зависимост от това колко замърсяващ е автомобилът им. Шофьорите на автомобили, регистрирани в друга държава на ЕС, ще трябва да купуват пропуски за определен период - от 10 дни, два месеца или година на съответна цена. Схемата предвижда обаче германските шофьори да получават данъчно облекчение за автомобила си, съответстващо на тол-таксата, а собствениците на по-слабо замърсяващи автомобили да получават допълнително намаляване на данъците.

<< Обратно към новините