TollPass ще работи с борд устройство или маршрутна карта

07.06.2019

TollPass ще работи с борд устройство или маршрутна карта

„Интелигентни трафик системи“, един от доставчиците на тол услуги, представи проекта си за обслужване на тол системата, който ще бъде предлаган под марката TollPass.

Българската тол система е базирана на сателитни и мобилни технологии от т.нар. free flow тип е, без тол станции или каси за плащане. В обхвата на тол системата ще попаднат тежкотоварни камиони и автобуси над 3.5 т., цената на километър ще се определя на база брутното тегло на превозното средство, броя на осите, емисионния клас и класа на пътя, по който ще се движи то.

Търговският директор на „Интелигентни трафик системи“ Иван Георгиев обясни, че отчитането при TollPass ще става по два начина – чрез бордово устройство или чрез маршрутна карта. С маршрутната карта водачът предварително ще задава начална и крайна точка на пътуването, както и маршрут. Картата е предплатена, но курсовете с нея са лимитирани със заложени часове, и водачите рискуват да просрочат времето, ако решат да почиват по-дълго или попаднат в тежък трафик. Това е опция предимно за преминаващите транзит през България.

Автоматичнотото отчитане ще бъде извършено със специално сертифицирано бордово устройство на Kapsh, което ще бъде предлагано на водачите от TollPass срещу първоначална такса и месечен наем. Бордовото устройство ще се монтира на предното стъкло и ще показва баланса по сметката, както и маршрута на превозното средство. Вместо него може да бъде изпозван и GPS тракер, но той трябва да бъде сертифициран. Инвестицията на „Интелигентни трафик системи“ до момента е над 11 млн. лв., а до края на годината ще надвиши 15 млн. лв. По график тол системата трабва да заработи на 16 август, но едва ли ще бъде готова преди месец ноември, както отбелза премиерът Борисов.

<< Обратно към новините