Scania отчете рекордна печалба

13.05.2019

Scania отчете рекордна печалба

Нетните продажби на Scania за първото тримесечие на 2019-а достигнаха внушителните 36.1 млрд. шведски крони (3.3 млрд. евро). Оперативната печалба на компанията за същия период е рекордна - 31.11 млн. евро, ръст от 11.7 процента.

По-високият обем на производство и сервизни услуги, благоприятните валутни курсове и пазарният микс са допринесли положително за успеха на Scania. По-високите прозиводствени разходи и ограниченията във веригата на доставките, дължащи се на политическите промени в Латинска Америка, пък са оказали негативно въздействие. Приходите от услуги на компанията през първото тримесечие на 2019-а също са рекордни - около 650 млн. евро.

Заявките за нови камиони са намалели с 9%, но въпреки това търсенето им в Европа остава добро заради ст6абилната икономическа ситуация на Стария континент. В Южна Америка трендът е положителен благодарение на икономическия подем в Бразилия. Поръчките от Азия на камиони, градски и туристически автобуси пък отчитат спад заради негативната ситуация в Близкия Изток. От Scania отбелязват нарастващия интерес към газовите си автомобили. Пример за това са поръчките на 741 автобуса Scania Euro 6 за градския транспорт на Богота (Колумбия), както и на 100 газови камиона за сектора на търговията с храни в Германия.

<< Обратно към новините