Петър Иванов е българският шампион в състезанието на Scania

22.04.2019

Петър Иванов е българският шампион в състезанието на Scania

Петър Иванов от Перу Транс 92 ООД спечели оспорвания български финал на Scania Driver Competition 2019. Подгласници на победителя станаха Йордан Добрев от Семдо Транс ООД и Данаил Стефанов от Съни Ко ООД. В края на май Петър Иванов ще се бори за титлата „Най-добър европейски шофьор на камион“ на европейския финал на надпреварата в Швеция, където голямата награда е чисто нов камион Scania.

Петър Иванов стана първи в оспорвана битка с още 7 финалисти от цялата страна. Той и Йордан Добрев постигнаха най-добри резултати след първите 6 практически задачи във финала. Двамата се изправиха очи в очи във финалното упражнение, което определи победителя и 26-годишният Петър Иванов го спечели безапелационно.Българският финал на състезанието „Най-добър европейски шофьор на камион“ се проведе на плаца на ВТУ Тодор Каблешков в София, където организаторите от Scania бяха подредили оборудването и огражденията за сложните упражнения, през които преминаха участниците.Осемте финалисти стигнаха до последната права след предварителна квалификация измежду над 1000 души, записали се за участие в надпреварата. След решаване на онлайн теоретичен тест и чрез FMS портала на Scania са били определени десетте участници, които ден преди финала са преминали изпитание за безопасно и икономично шофиране на композиция от влекач Scania и бордово полуремарке, както и за предпътна проверка на автомобила. По този начин са били излъчени осемте финалисти.На разположение на участниците във финала бяха два влекача от най-новото поколение на Scania, от модела R450 и две бордови полуремаркета Lecitrailer. При изпълнение на отделните упражнения участниците във финала трябваше да извършват за време сложни и прецизни до сантиметър маневри, както и да укрепват товар, гасят пожар и оказват първа помощ.

Така дойде ред на почетната стълбичка, шампанското, купите и наградите. На трето място застана Данаил Стефанов от Съни Ко ООД, който преди 4 години стана победител българския финал на състезанието за икономично шофиране Renault Optifuel Challenge 2015. Веднага след него се нареди друга знаменитост – Пламен Иванов, собственик на Съни Ко ООД, редовен участник в състезания с камиони и световен шампион от Optifuel Challenge 2017.

Победителят Петър Иванов ще представи страната ни на европейския финал на 25 май в Сьодертале, Швеция, където участници от над 40 европейски страни ще се състезават в битката за голямата награда – чисто нов камион Scania. Подгласниците му ще гледат на живо финала в Швеция. Останалите участници във финала бяха Иван Пепелишев – Дип Продукт ЕООД, Петър Петров – Гриффин ЕООД, Милен Антонов – Медикет цех ЕООД и Георги Дангъров – Вива ленд ЕООД.
Всички финалисти получиха медали и награди, а първите трима и ваучъри за застраховки и награди от Scania Bulgaria, Bosch, Shell и OZK.„Най-добър европейски шофьор на камион“ е най-голямото състезание за професионални шофьори в света организирано от Scania. От 2003 г., когато е първото издание, в него са се включили над 350 000 участници от близо 40 държави.

Повече - в майския брой на списание КАМИОНИ


Лъчезар АПОСТОЛОВ

<< Обратно към новините