Тест: Електрическият Volkswagen eCrafter

12.09.2018

Първите доставки на новия модел са в края на септември

Тест: Електрическият Volkswagen eCrafter

Динамичен, безшумен, екологичен, ергономичен, комфортен - това са първите впечатления след първия пътен тест на новия електрически Volkswagen eCrafter, организиран от Volkswagen Nutzfahrezeuge в началото на септември в Хамбург.

Северният германски град бе избран за място на първия тест съвсем логично. С огромното си пристанище и перфектната инфраструктура Хамбург е място, където логистиката се развива бързо. В теста като водачи участваха членовете на Международното жури ван на годината, сред които и редактор от списание КАМИОНИ.

При представянето на eCrafter домакините от VW не спестиха нищо и предоставиха подробни данни за всичко - от предварителните проучвания при започване на разработката на модела, до техническите спецификации и мненията на първите партньори и клиенти, които са го изпробвали в реални условия на пътя.

И така, какво се крие под познатата на външност на Crafter, който още при лансирането си през 2016 г. спечели безапелационно престижната международна награда Ван на годината 2017. На първо място e-Crafter, казаха от VW, е създаден с изслушване и разбиране на клиентите и техните нужди.

Моделът се предлага с предно предаване и засега ще покрива гамата с допустима максимална маса от 3,5 до 4,25 т. Габаритната дължина е 5986 мм при колесна база 3640 мм, габаритна ширина 2040 мм и габаритна височина 2590 мм. Страничната плъзгаща врата на товарното пространство е с ширина 1311 мм и височина 1822 мм. Товарното пространство на фургона предлага максимална товарна височина от 1861 мм, максимална товарна дължина 3450 мм и ширина между арките на колелата 1380 мм. Товароносимостта на eCrafter остава впечатляваща - между 970 и 1720 кг.

Батериите са разположени под пода на автомобила и не пречат на товарното пространство, което е 10,7 куб. м. Капацитетът им от 38,5 кВтч e достатъчен за пробег с едно зареждане от 175 км по тестовете на NEDC. Зареждането им може да става по три начина. Бавното зареждане е от обикновен контакт при мощност на тока 2,3 кВт и продължава 17 ч от 0 до 100%. Бързото зареждане от стенно монтирано зарядно устройство с мощност 7,2 кВт трае 5 часа и 20 минути. Междинно зареждане по време на работа може да се прави от постояннотоков зарядно с мощност 40 квт, при което за 45 минути се възстановяват 85 % от заряда на батериите.Предноразположеният постояннотоков електродвигател EEM85 е с пикова мощност 100 кВт и предлага максимален въртящ момент от 290 Нм. Едностепенната автоматична предавателна кутия осигурява безпроблемно изкачване на наклон от 20%. Максималната скорост е ограничена на 90 kм/ч.

При предварителните тестова не модела е установен среден разход на електроенергия от 21,5 кВтч/ 100 км, което по цени в Германия съответства на 2,1 л. Автомобилът идва с нетна цена за Германия от 69 5000 евро, като тя включва стандартно оборудване на високо ниво с всички системи за комфорт, сигурност и помощ на водача.Членовете на международното жури можаха да се убедят в качествата на еCrafter при пътния тест в Хамбург. Домакините бях подготвили 10 автомобила и четири разнообразни маршрута, включващи както натоварен градски трафик в центъра, така и движение по скоростни пътища и магистрала. автомобилът е тих, ускорява бързо и отривисто, спира ефективно само с отпускане на педала на газта, а регенерацията е ефективна. Усещането е типично за Crafter - ергономия във всеки детайл, отлична видимост във всички посоки, удобно и интуитивно разположение на всички уреди за управление.Производството на eCrafter ще върви в завода на VW във Вржешня, Полша, заедно с това на дизеловата версия. Електрическият модел ще излиза от там без силова линия, която ще се монтира в заводите на концерна в Хановер.

В края на септември ще бъдат осъществени първите доставки на eCrafter до клиенти, като продажбите започват първо в Германия, Холандия и Дания.

Повече - в октомврийския брой на списание КАМИОНИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините