Пламен Костов, Стоян Хаджиев и Йордан Василев са отличниците от Discordia Fuel Challenge 2018

11.06.2018

В шведския двубой по икономичност Volvo и Scania си размениха по една победа

Пламен Костов, Стоян Хаджиев и Йордан Василев са отличниците от Discordia Fuel Challenge 2018

Пламен Костов с камион Volvo FH 420 e новият шампион в състезанието по икономично шофиране Discordia Fuel Challenge 2018. Надпреварата, която се организира за втора поредна година от една от най-големите български транспортно-логистични компании - Дискордиа, приключи с финал на 10 юни, на писта Конска край Брезник.

Във финала, проведен на 10 юни, Пламен надделя над опонента си Стоян Хаджиев със Scania R 410. Двамата международни водачи на Дискордиа изминаха 240 км с цел да постигнат възможно най-нисък среден разход на гориво, като влекачите им теглеха полуремаркета с 23 т товар. Маршрутът тръгваше от Цариградско шосе, а от там - Северна тангента, магистрала Люлин, магистрала Струма, кръговото при Благоевград, обратно по Струма, пътен възел Даскалово, Брезник, писта Конска. На финала бордовият компютър на Пламен Костов отчете разход от 30,6 л/100 км, а този на Стоян Хаджиев - 31,4 л/100 км.За да достигнат до финала двамата водачи бяха преминали през съревнование между всички международни шофьори на компанията, продължило 2 месеца. Тази надпревара се е провела като Brand competition – състезание между двете основни марки камиони в парка на Дискордиа - Volvo и Scania. В нея са се включили всички водачи на Дискордиа с камиони от двете шведски марки, които при редовните транспортни операции през април и и май са изминали поне 14 000 км при спазване на 100% на показателите за икономично шофиране на компанията.Така в категория Scania печели Стоян Хаджиев, който изминава 21 644 км при среден разход 21,42 л/100 км. В категория Volvo пръв е Пламен Костов с 15 644 км и разход от 22,79 л/100 км.В деня на финала имаше и състезание по икономично управление на Volvo FH 420 по определен маршрут, между водачи на компанията. Те бяха излъчени от 11-те флотни мениджъри на Дискордиа, поясни Димитър Секулов - флийт мениджър на компанията и ръководител на организацията на състезанията. В директните елиминации, проведени с два камиона Volvo FH 420, се включиха 20 водачи на компанията. Всеки от тях измина тежък маршрут от 19 км - от разклона за Конска, до разклона за Парамун и обратно. Четиримата най-добри пробягаха още един път маршрута с една и съща композиция и оформиха крайното класиране.
Тук победител стана Йордан Василев с разход 27,8 л/100 км, а подгласници са Александър Анев (29,4 л/100 км) и Божидар Тодоров (29,8 л/100 км). Четвъртият финалист бе Даниел Петров.Всички победители и техните подгласници получиха награди от Volvo, Scania и останалите спонсори на състезанието. Йордан Василев си тръгна с оригинална купа, сглобена от истинска турбина и бутало от двигател на Volvo. Към наградите му бяха добавени и 55-инчов телевизор и пътуване до завода на Volvo в Гент.
С купи и награди от спонсорите си тръгнаха и двамата победители в категориите Volvo и Scania, а Пламен Костов също си заслужи посещение в завода в Гент. Той получи правото да се състезава и в националния финал на състезанието по икономично шофиране Volvo Drivers Fuel Challenge, организиран от Волво България, който ще се проведе в края на юни в Боровец. Награда от Дискордиа за цялостен принос към икономичното шофиране получи Николай Думбалски от екипа на Волво България.

Десетки от служителите на Дискордиа и гости на състезанието се включиха в картинг надпревара на писта Конска. Първото място там бе за Ивайло Панайотов, втори е Петър Дончев - управител на Скания България, а трети - Ивайло Милков.

Икономичното управление и рентабилността винаги са били ценности в Дискордиа, подчерта Христо Христов - основател и изпълнителен директор на Дискордиа АД. За това през годините компанията винаги се е стремяла да развива, стимулира и поощрява тези умения в своите водачи. А простата сметка показва, допълни г-н Христов, че икономисаното от 450-те камиона на компанията през 2017 г. гориво е спестило на природата количество CO2, което гора с два пъти по-голяма площ от Борисовата градина преработва за една година.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините