Близо 2 млн. евро за развитие на платунинга

11.07.2017

Близо 2 млн. евро за развитие на платунинга

Федералното министерство на транспорта и цифровата инфраструктура (BMVI) финансира съвместния проект за развитие на платунинга на MAN Truck & Bus, DB Schenker и Hochschule Fresenius.

Трите компании получават финансиране от федералното министерство за тяхното съвместно разработване на мрежа за движение на товарни автомобили в конвои, т.нар. платунинг. Проектът ще бъде финансиран в продължение на 20 месеца – от юни тази година до януари 2019 г. Първоначално партньорите ще тестват движещите се в конвои камиони в ежедневната им работа на дигитален изпитателен участък от магистрала А9 в продължение на няколко месеца, за да анализират възможността за практическо приложение. Следващият етап ще бъде тестът в реални условия като част от логистичните работи между офисите на DB Schenker в Мюнхен и Нюрнберг, за да се анализира безопасността на системата в реални ситуации на пътя. Тази фаза е насочена и към проучване на потенциалните ефекти на новата технология върху професията на шофьора.

Общата сума на финансирането ще бъде разпределена между партньорите по проекта в съответствие с техните бюджетни нужди. Координатор на целия проект ще бъде DB Schenker. За целта на проекта MAN Truck & Bus ще подготви съвременни тестови превозни средства.

„Изключително сме доволни, че получихме финансиране за този важен проект, който позволява на MAN и партньорите ни да тестваме проекта за движение на камиони в конвои в продължение на няколко месеца в реални ежедневни логистични операции с професионални шофьори“, заяви Йоахим Дреес, изпълнителен директор на MAN Truck & Bus и MAN SE.

В началото камионите няма да превозват товар, докато се анализират условията за шофиране в ежедневния трафик и се обучат водачите им. През 2018 г. трябва да има до три курса на ден с реални товари. Третия участник в проекта - Hochschule Fresenius ще изследва новата технология за това как тя се отразява върху водачите на такъв тип камиони с фокус върху неврофизиологичното и психосоциалното въздействие върху тях.

<< Обратно към новините