Новият расов Volkswagen Crafter

сп. Логистика, 2017, бр.3
07.07.2017

Новият расов Volkswagen Crafter

Новото поколение на Volkswagen Crafter бе показано официално миналия септември по време на IAA Nutzfahrzeuge 2016 в Хановер. При появата си лекотоварният автомобил бе отличен с престижното звание Ван на годината 2017 от международното жури, в което участва и редактор от списание КАМИОНИ.

Новото поколение на Volkswagen Crafter бе показано официално миналия септември по време на IAA Nutzfahrzeuge 2016 в Хановер. При появата си лекотоварният автомобил бе отличен с престижното звание Ван на годината 2017 от международното жури, в което участва и редактор от списание КАМИОНИ.

Новият Crafter е истински и първият чистокръвен Volkswagen в този сегмент, призван да защити репутацията на модела на здрав работен, но в същото време расов кон. Мотото, с което идва лекотоварният автомобил, е The new Crafter – The new dimension (Новият Crafter – новото измерение), което пък показва амбициите на създателите му той да стане събитие в лекотоварния сегмент и да предложи технологии, оборудване и стандарти, непознати досега в гамата от 3 до 5,5 тона допустима максимална маса.
Двигателите Евро-6 при новия Crafter са базирани на разработената от Volkswagen модуларна дизелова платформа (MDB). Това са много издръжливи силови агрегати както за къси, така и за дълги разстояния, които предлагат до 15% по-висока горивна ефективност от тази на предишния Crafter. При вариант с предно предаване двулитровият турбодизелов Common Rail двигател 2.0 TDI EA 288 Commercial се предлага с мощност 102, 140 и 177 к.с. (BiTurbo). Силовият агрегат е разположен напречно отпред, с наклон 8 градуса напред, за да се осигури повече пространство за водача в кабината. При задното предаване и версията 4Motion двулитровият двигател ще се предлага и с мощност 122 к.с. Предавателната кутия е 6-степенна механична. При предно предаване и при 4Motion се предлага и автоматична – 8-степенна трансмисия на японския производител AISIN, а при задно предаване автоматикът ще идва от ZF и също е 8-степенен.
Концепцията на Crafter е базирана на специфичните нужди на потребителите и е избистрена след многобройни разговори с тях и проучване на мнението им. Моделът е направен по мярка на клиента. Новият Crafter е с доказания външен и вътрешен дизайн и структура на един образец – по-малкият му брат T6 от шестото поколение на Transporter. Затова изглежда динамичен, съвременен, подвижен, като в същото време предлага здравина, висока товароносимост, достатъчно товарен обем. Забележителен е коефициентът на челно съпротивление, постигнат при новия Crafter – 0,33, който е най-ниският за автомобил от този клас.
Моделът идва с разнообразие от версии – 69 варианта, които могат да бъдат изпълнени в 864 модификации. Като Panel Van и Kombi новият Crafter е достъпен в дължини – 5986 мм, 6836 мм, 7391 мм, и височини – 2355 мм, 2590 мм, 2798 мм. Отделно са вариантите на шаси-кабини с различна дължина и единична или двойна кабина.
От практична гледна точка Crafter впечатлява с отлична функционалност, прецизна подготовка за различни приложения и оптимизирани размери. При версия с предно предаване ванът предлага товарен обем до 18,4 куб.м, вътрешна товарна височина до 2196 мм и допустима максимална маса от 3 до 4 тона. Широчината на товарното пространство между калниците от 1380 мм и максималната дължина на товарния отсек от 4855 мм предлагат най-добрата комбинация от размери в сегмента. Товаро-разтоварните работи са улеснени от широката 1311 мм плъзгаща странична врaта, височина на натоварване от 570 мм при предно предаване и предлаганото като опция отваряне на 270° на задните врати. Разработеното изцяло наново шаси е с комфортно предно окачване McPherson и 5 различни варианта на твърдо окачения на параболични ресори заден мост.
Оптимизирано и ергономично е работното място на водача, като се предлагат три варианта на окачвне на шофьорската седалка. Кабината предлага много ниши за вещи и багаж, за поставяне на телефон, лаптоп, таблет... Стандартно новият Volkswagen Crafter идва с електрически странични прозорци и централно заключване. Производството на Crafter започна още в края на 2016 г. в специално изградения за целта нов завод на компанията във Вжешня, Полша.

<< Обратно към новините