С новия Volkswagen Crafter в Андалусия

25.11.2016

С новия Volkswagen Crafter в Андалусия

Volkswagen Nutzfahrzeuge организира през втората половина на ноември първи официални тестове на новия Crafter. Мястото на действието бе провинция Андалусия, околностите на град Алмерия, в югоизточна Испания.

В продължение на две седмици над 500 журналисти от цяла Европа имаха възможност да тестват на пътя и на полигон новия голям транспортер на немския гигант. Новото поколение на лекотоварния автомобил бе показано официално в края на септември по време на IAA Nutzfahrzeuge 2016 в Хановер. Тогава, още с появата си, новият Volkswagen Crafter бе отличен с престижното звание Ван на годината 2017 от международното жури, в което членува и редактор от списание КАМИОНИ.

Мотото, с което идва лекотоварния автомобил The new Crafter – The new dimension (Новият Crafter - новото измерение) пък показва амбициите на създателите му той да е събитие в лекотоварния сегмент и да предложи технологии, оборудване и стандарти, непознати досега в гамата от 3 до 5,5 т допустима максимална маса.

За пътни тестове в Андалусия бяха на разположение 32 автомобила - две трети в изпълнение товарен ван със закрит фургон, а останалите - шаси с двойна кабина и бордова надстройка. Конфигурацията на всичките бе със задвижване на предните колела, която излиза първа на пазара - от март 2017 г. При предното предаване двулитровият турбодизелов Common rail двигател 2.0 TDI, Евро-6 се предлага с мощност 102, 140 и 177 к.с. разположен е отпред, напречно, с наклон 8 градуса напред.

През първия ден тестовете бяха на пътя, като участниците в теста изминаха над 150 км, сменяйки автомобилите. При движението по магистралата можеше да се усети изключителната стабилност на Crafter, за която спомагат многобройните високотехнологични системи за сигурност. Сред тях са системата за стабилност при страничен вятър, както и активен LineAssist, който не само алармира при напускане на лентата за движение, но и връща автомобила в нея. Електромеханичното кормилно управление пък прави автомобила и изключително управляем и маневрен.

През втория ден от тестовете на полигон можеха да се тестват още редица помощни високотехнологични системи, вложени в новия Crafter. Системата за странична сигурност, например, работи със сензори, които опипват цялото пространство около автомобила и при маневриране в тесни места сигнализира с картина на централния дисплей и показва къде има препятствие.Асистент за движение без видимост на заден ход пък алармира водача и спира напълно автомобила пи нужда, ако има опасност от удар с обект пресичащ пътя на первазното средство.

Камера до задния номер на  автомобила следи за движението на закачено ремарке. При модериране на заден ход водачът може да управлява, насочва и паркира ремаркето само с джойстика за регулиране на страничните огледала и с педалите, без да държи кормилото. Асистентът за паркиране сам преценява дали встрани от пътя има достатъчно място за автомобила и сигнализира на водача. След това асистентът сам паркира автомобила, като водачът само трябва да включи на задна предавка и да започне да отпуска съединителя. Системата също изкарва автономно новия Crafter от паркомястото.

В края на теста по тесните и криволичещи пътища от средиземноморския бряг към Сиера Невада в колонно кормуване участниците можеха да съпоставят паралелно поведението на пътя на досегашното поколение на Crafter   и новия голям транспортер на Volkswagen Nutzfahrzeuge.

Повече за теста на новия Volkswagen Crafter - в декемврийския брой на списание КАМИОНИ

 

<< Обратно към новините