VW обмисля производство на Crafter в САЩ

03.11.2016

VW обмисля производство на Crafter в САЩ

Окуражени от успеха на марки като Ford и Mercedes-Benz, Volkswagen Group обмисля перспективите да навлезе в пазара на големите ванове в САЩ с изцяло новия Crafter.

Това пише изданието Automotive News, позовавайки се на източници от автомобилния производител. От Volkswagen са инвестирали 800 милиона евро в новооткрития си завод за лекотоварни автомобили във Вжешня, Полша с капацитет за 100 000 превозни средства годишно. Първото поколение на Crafter беше разработено и се произвеждаше съвместно с Mercedes-Benz Ванове и поради тази причина Volkswagen можеха да реализират до 50 000 броя годишно.

Ford започнаха производството на своя европейски ван Transit в Канзас Сити, щата Мисури, в средата на 2014 г. Mercedes-Benz в момента разширяват завода си в Чарлстън, Южна Каролина, което ще бъде на стойност 500 милиона долара, след като постигнаха рекордни продажби от 194 000 вана в световен мащаб през миналата година. Ducato на Fiat се преражда като Ram Promaster оборудван с 3,6-литровия бензинов двигател Penta.

„Все още не е решение, но се прави анализ на възможностите“, заяви източник на Volkswagen. „Проблемът е в протекционизма в сферата на лекотоварните автомобили - данъчната ставка за произведените извън САЩ ванове е 25%, което прави вносът икономически неефективен. Ето защо производството в Северна Америка е най-разумният избор.“

Друг проблем пред Volkswagen дистрибуция, но придобиването на дял в производителя на тежкотоварни камиони Navistar през септември може да даде на германската компания достъп до мрежа за продажби на американската марка. Идеята за производство на новия Crafter в САЩ не бе изключена от председателя на борда на директорите на Volkswagen Nutzfahrzeuge д-р Екхард Шолц, който заяви: „Ще обсъдим тази възможност в подходящо време.“

<< Обратно към новините