Движение в конвои: близкото бъдеще на транспорта

06.04.2016

Движение в конвои: близкото бъдеще на транспорта

Като част от първата в света трансгранична инициатива, в която участваха интелигентни, полуавтономни камиони, шест от големите европейски производители демонстрираха възможностите на движението в конвои, т.нар. platooning.

Производителите участват в European Truck Platooning Challenge, събитие организирано от Холандия в качеството й на председател на Европейския съюз. Съорганизатор е Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) и по-точно нейното подразделение за търговски автомобили. Членовете на ACEA: DAF Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck & Bus, Scania и Volvo Group са активни партньори на тази инициатива, като всеки производител участва със свой конвой, като на 6 април по обяд шестте конвоя финишираха на пристанището в Ротердам. Няколко дни по-рано конвоите потеглиха от различни начални точки: DAF от завода си във Вестерло, Iveco от Брюксел, а останалите четирима производители от своите централи, съответно MAN от Мюнхен, Mercedes-Benz от Щутгарт, Scania от Сьодертале, а Volvo Trucks от Гьотеборг.

Концепцията на движението в конвои е следната: товарните автомобили се движат в колона, като непрекъснато са в контакт един с друг посредством безжична интернет връзка. Първият камион и неговият шофьор са в ролята на лидери на целия конвой и те задават темпото на движение, определят посоката и при спиране, действието на лидера се предава автоматично към следващите го в конвоя камиони. Този начин на свързано движение притежава огромен потенциал да направи транспорта по-чист, по-безопасен и по-ефективен.

„Резултатите от това първо по рода събитие в Европа са обнадеждаващи. Практическият ни опит ще бъде много полезен за следващата неформална среща на Съвета по транспорт към Европейския съюз на 14 април в Амстердам. Това със сигурност ще помогне на мен и колегите ми при обсъждането на промените, които са необходими, за да стане движението на камионите в конвои реалност“, заяви след финала на шестте конвоя Мелани Шулц, министър на Инфраструктурата и околната среда на Холандия, под чиито патронаж се провежда събитието.

<< Обратно към новините