Конвоите от камиони идват

15.03.2016

Конвоите от камиони идват

Полуавтономните, движещи се в колони камиони ще дебютират в Европа след по-малко от месец.

Шестте големи европейски производители на товарни автомобили – DAF Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck & Bus, Scania и Volvo Group ще покажат пред света своите модели за движение на камиони в конвои. Това ще стане на 6 април на територията на пристанище Ротердам в Холандия. Общата цел на производителите на камион в Европа е да ускорят въвеждането на движението в колони за товарни автомобили, като чрез общата демонстрация ще бъде фокусирано вниманието и на политиците в Европейския съюз, за по-бързото приемане на съответното законодателство.

Събитието, което се казва European Truck Platooning Challenge, е организирано от правителството на Холандия, като част от инициативите свързани с председателството в момента на страната на Съвета на Европейския съюз. Целта е чрез него да се насърчи европейското сътрудничество между производителите на камиони, страните членки на ЕС, доставчиците на логистични услуги, автомобилните превозвачи, властите, изследователските институти и правителствата. Такова сътрудничество за прилагането на движението в колони на камиони е от жизненоважно значение, за да се предотврати създаването на множество и различни правила и норми във всяка отделна страна, което впоследствие би могло допълнително да възпрепятства инвестициите и внедряването на свързаните автомобили. От днешна перспектива е важно, че законодателството в това отношение на този етап е хармонизирано в Европейския съюз и всяка държава признава процедурите и изискванията, които важат в друга страна членка на ЕС.

Движение в конвой е когато няколко товарни автомобила свързани помежду си посредством безжична връзка се движат един зад друг, като първият води останалите. Водещият камион изпълнява ролята на лидер, а следващите го реагират и се адаптират на промените в движението, например ако първият камион спира, то и останалите автомобили от конвоя също спират. Движението в конвои може да помогне на автомобилния транспорт да стане по-безопасен, по-чист и по-ефективен.

<< Обратно към новините