Scania навършва 125 години

17.02.2016

Scania навършва 125 години
Scania-Vabis DLT75 6x4 от 1958 г.

Шведският производител, който сега е част от Volkswagen AG започва съществуването си през 1891 г. като частно предприятие за производство на железопътни вагони.

През изминалия век и четвърт, Scania се наложи като един от най-големите производители на товарни автомобили и автобуси, двигатели с индустриално и морско приложение. В момента компанията заема водещо място благодарение на извоювания престиж и доверие, както от страна на своите клиенти, така и от своите конкуренти. Понастоящем Scania осъществява своята дейност в над 100 държави по света, а заводи за производство има в Швеция, Франция, Холандия, Полша, Бразилия, Аржентина и Русия.

Началото е поставено през последното десетилетие на XIX век в Сьодертале, където започва производството на отворени товарни и транспортни железопътни вагони. Името на малката работилница е Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje или накратко Vabis. През 1902 г. Густав Ериксон проектира първият товарен автомобил на компанията с бензинов двигател и двустепенна скоростна кутия.

През 1900 г. в Малмьо е основата Maskinfabriks-Aktiebolaget Scania, като шведски филиал на английската компания Humber, която произвежда велосипеди. Vabis започва да изпитва финансови затруднения и това води до сливането й с Maskinfabriks-Aktiebolaget Scania в AB Scania-Vabis.

По време на Първата световна война, компанията задоволява изцяло нуждите на шведската армия за товарни и сервизни автомобили. Именно военните години променят ориентацията на компанията, която концентрира дейността си в производството на камиони.

През 1949 г. Scania-Vabis представя своя дизелов двигател с директно впръскване на горивото. Двигателят става популярен със своята издръжливост, поради което е наречен „400 000-километровия двигател“. През 1965 г. е открит заводът за части в Цволе, Холандия. В 1969 г. Scania представя 14-литров V8 турбодвигател с мощност от 350 к.с. и променена философия – високия въртящ момент е наличен още в ниските обороти на мотора.

През 1976 г. Scania открива завод в Тукуман, Аржентина. 1980 е годината, в която компанията лансира 2-серия, която става първият модулен тежкотоварен автомобил.

В 2003 г. се провежда първото издание на състезанието за най-добър млад шофьор на камион организирано от Scania.

През 2004 г. автобусът Scania Irizar PB печели наградата „Автобус на годината“.

В 2008 г. Volkswagen AG става основен собственик на Scania и в момента притежава 70,94% от акциите с право на глас.

През 2009 г. е представен нов автобус Scania Touring, който е съвместна разработка на шведската компания и китайския производител Higer.

През 2013 г. Scania представи оптимизираните Streamline за своите серии G и R, оптимизирани специално за нисък разход на гориво при транспорт на дълги разстояния.

Моделите на Scania носители на наградата „Камион на годината“:
1989 г. Scania 3-серия
1996 г. Scania 4-серия
2005 г. Scania R-серия
2010 г. Scania R-серия

Повече за юбилея на Scania може да прочетете в следващия брой 02/2016 на сп. КАМИОНИ.

<< Обратно към новините