Първият автономен Scania вероятно ще е самосвал

21.01.2016

Първият автономен Scania вероятно ще е самосвал

Scania прави проучвания в областта на самоуправляващите се автомобили, като за база използва камион работещ в минната индустрия. Очаква се в скоро време да започнат изпитания и в реални работни условия.

Тестовият прототип се движи и прави маневри, а шофьорската кабина е без водач. Автономният камион без проблеми пренася и разтоварва чакъл, като безопасно се справя и с препятствията по трасето.

Очаква се до няколко години камионите с автономно управление да се използват широко в строителството и минното дело. От конструкторския отдел на Scania смятат, че внедряването на камиони с автономно управление ще доведе до икономии и намаляване на разходите.

Проучванията в сферата на самоуправляващите се камиони и свързващите ги устройства ще могат да намерят широко приложение в различни транспортни сектори. Следваща стъпка може да е внедряването на самоуправляващи се камиони превозващи контейнери в пристанищата.

Развитието на техниката ще позволи автономното задвижване да се приложи и при камионите за международен транспорт, където те ще пренасят товари между големите логистични центрове.

<< Обратно към новините