Първи тест на Scania Touring, Евро-6 в България

11.02.2015

Първи тест на Scania Touring, Евро-6 в България

От София до Пловдив и обратно – 305,5 км при сменящи се дъжд, мъгла и слънце, и комбинация от хлъзгав, мокър и сух асфалт, редуване на магистрала, извънградско и градско движение… Това бяха условията по време на теста, проведен от списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ, с туристически автобус Scania Touring, Евро-6...

От София до Пловдив и обратно – 305,5 км при сменящи се дъжд, мъгла и слънце, при комбинация от хлъзгав, мокър и сух асфалт и редуване на магистрала, извънградско и градско движение… Това бяха условията от теста, проведен от списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ, с демонстрационен туристически автобус Scania Touring, Евро-6 в края на януари. Моделът от най-новото поколение на шведската марка бе предоставен от Скания България.

Дължината на тествания Scania Touring бе 1210 мм, при височина от 3800 мм и стандартна ширина от 2550 мм. По време на теста общото тегло на автобуса бе 14 т, или той беше частично натоварен. Салонът е оборудван с 49 + 1 + 1 седящи места. Двигателят Scania DC13 е 13-литров, 6-цилиндров, с максимална мощност 410 к.с. Покрива нормите Евро-6 само с SCR и добавката Adblue. Предавателна кутия е автоматизираната Scania Opticruise с ретардер в 8-степенен вариант, който е доста по-подходящ за автобуси от използваната при камионите 12-степенна версия. Като всеки съвременен автобус от висок клас и тестваният Touring бе оборудван с Cruise control, функция за задържане на скоростта при спускане, системи за сигурност – ABS, ESP…

А най-новото при тестовия автобус бе системата за управление на автопарка и оценка на стила на шофиране на водача Scania Communicator C200.

София – Пловдив – София е класическа дестинация за туристически автобус от такъв клас. Съчетава магистрала при спускане, при равен терен и при продължително изкачване, като на места настилката си е направо пригодена за тестване на окачването и укрепването на оборудването в салона. В съчетание със зимните условия в края на януари тази комбинация даде напълно ясна представа за качествата на Scania Touring1 който се представи според очакванията – на високо ниво, като освен добрата возия за целия маршрут показа среден разход на гориво 21,5 л/100 км.

Повече за теста – във февруарския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините