Най-големият пътнически Crafter

сп. Автобуси, 2013, Бр. 9
07.11.2013

Порше БГ предлага на пазара доработен у нас 20 местен автобус

Най-големият пътнически Crafter

Интересен продукт предоставят за тестове на клиентите си през октомври и ноември от Volkswagen Лекотоварни. Става въпрос за пътнически вариант на базата на популярния товарен ван Crafter. Доработката до 20-местен автобус е направена в България. Еднодневен тест на автомобила направи и списание КАМИОНИ, приложение Автобуси...

Интересен продукт предоставят за тестове на клиентите си през октомври и ноември  от Volkswagen Лекотоварни. Става въпрос за пътнически вариант на базата на популярния товарен ван Crafter. Доработката до 20-местен автобус е направена в България. Еднодневен тест на автомобила направи и списание КАМИОНИ, приложение Автобуси.

През целия октомври и ноември автобусът е на разположение на дилърите на Volkswagen Лекотоварни в страната. Клиенти на марката могат да се запознаят с вече регистрирания автомобил и да го изпробват на пътя като водачи и пътници. Идеята е да се представи и популяризира този сравнително нов продукт, който представителството на немската марка смята да налага на българския пазар чрез своите дилъри. Заводите в Германия предлагат пътнически версии на Crafter 35 – средна и дълга база с до 9 места, но като алтернатива се предлага и трансформация на товарен ван в автобус 19+1, извършена в България или Германия.
За база на доработката в 20-местен автобус се използва товарният вариант на Crafter 50.  В зависимост от желанието на клиента автомобилът може да бъде трансформиран напълно от доработчика или да се използва вече частично оборудван в заводите на Volkwagen автомобил. При втория вариант клиентът получава автомобил със заводски монтирани странични прозорци, изцяло тапицирано пътническо отделение и климатизация на салона, който единствено да бъде дооборудван със седалки.
В нашия случай 20-местният автобус е изграден на базата на товарен ван Crafter 50 Kasten XL BITDI с обем на фургона 15,5 м3. Точно използването на Crafter дълга база с удължен заден надвес прави тествания автомобил пълноценен туристически минибус от категория М2, в която попадат пътническите превозни средства с допустима максимална маса до 5 т.
Тъй като става дума за тест, първо да кажем нещо за комфорта и пътното поведение на минибуса. Типично за марката мястото на водача е изключително ергономично и удобно с регулируема седалка. Crafter е от типа превозни средства, в които когато седнеш зад волана не ти трябва време да свикваш, а се чувстваш все едно цял живот си карал точно този автомобил. Видимостта за водача е добра както напред, така и от страничните огледала. Арматурното табло не е претърпяло никакви промени от трансформацията. Добавени са единствено бутони за управление на климатика и богатото осветление на пътническия салон.
Както се полага за Volkswagen, турбодизеловият двигател с работен обем от 1968 см3, мощност 163 к.с. и ниво на екологичност Евро-5 тегли безпроблемно автобуса. Силовият агрегат е изключително пъргав, не се затруднява при изкачване на наклон, а на магистралата с лекота достига лимита на максимална скорост от 100 км/ч. Усещането при рязко подаване на газ - при нужда от изпреварване е като при управление на лек автомобил. Предавателната кутия  е 6-степенна механична и е напасвана идеално към двигателя. Автомобилът се движи спокойно без газ на всички предавки със сравнително ниски обороти на мотора. Въпреки дължината си от 7,34 м и височината си от над 2,7 м автобусът е маневрен и изключително стабилен в завоите. Разбира се, като стандарт той се предлага оборудван със системите да сигурност ESP, ABS, ASR, EDS, EBV, които допринасят за стабилността му във всякаква пътна ситуация.
От шофьорското място назад започва пълната промяна. Салонът на автобуса е оборудван с 18 удобни регулируеми туристически седалки с подлакътници и предпазни колани. Над главите на пътниците са изградени пълноценни вътрешни багажници, в които са интегрирани панелите с индивидуално осветление, климатизация и говорители за пътниците. Седалките са по три в ред – една отдясно и две вляво, а последният ред е от 4 седалки. Таванът и страничните панели са тапицирани с приятна на допир материя, наподобяваща кожа, и с пластмасови детайли с подходящо подбрани цветове. Подът е с противоплъзгащо покритие. Салонът е обезшумен и без излишни вибрации при движение на автобуса. Изключително ефектно – в различни цветове и дискретно монтирано по ръбовете на багажните ниши е вътрешното осветление, управлявано от водача. Вратата за пътниците е отстрани – плъзгаща, като опционално се предлага с електрическо задвижване. Под нея за удобство допълнително е монтирано автоматично стъпало, което се управлява електрически, като се показва при отваряне на вратата и се скрива при затварянето й. Изпарителят на климатика за пътниците е монтиран на покрива, а мощността на допълнително монтирания за него компресор е 13 кВт. Задната врата е двойна и между нея и седалките има място за лек багаж.
Стандартно автомобилът се предлага още с гумено покритие на пода в кабината на водача, дигитален тахограф, дискови спирачки отпред и отзад, електрически предни стъкла, електронен имобилайзер, полуавтоматичен климатик, индикатор на дисплея на водача за включената във всеки момент 
предавка на скоростната кутия. Резервоарът за гориво е 75 л, гумите са с размер 195/75 R16.
Допълнително монтираното оборудване при трансформацията включва още отопление за пътническата зона, телевизор и DVD, авариен люк на тавана…
Като опции се предлагат раница за допълнителен багаж, теглич и ремарке за багаж със стабилизация при теглене в състав, камера за заден ход с дисплей, темпомат, подготовка за ретардер, горивен резервоар с вместимост 100 л.
Гаранцията на автомобила е общо 4 години. Както при всички варианти на Crafter и Crafter 4x4, гаранцията до третата година е с валидност в цяла Европа. Ако е изчерпана заради надхвърлен пробег от 250 000 км, в сила влиза 4-тата година гаранция, валидна само на територията на България. Гаранцията на лаковото покритие е 3 години, а тази срещу пробив от ръжда е 12 години. За специализираните доработки и вграждания важат гаранционните условия на доработчика.

 

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините

Галерия